Представници Градске општине Обреновац, Јавног предузећа Спортско-културни центар ”Обреновац” и Центра дечјих летовалишта обишли су групу ученика нижих разреда обреновачких основних школа, који бесплатно бораве на Дивчибарама. У оквиру програма ”Еко капови” који спроводи Градска општина Обреновац у сарадњи са Центром дечјих летовалишта, ученици основних школа са територије општине Обреновац имају прилику да посете најлепше планине Србије и да бесплатно бораве у објектима Центра дечјих летовалишта.

Током седмодневног боравка на планинама, инсистира се пре свега на рекреацији на отвреном, међутим за децу су осмишљене и различите активности које подстичу креативност и осигуравају ангажовано провођење слободног времена.

Програм ”Еко кампови” реализује се већ 12 година, а Градска општина Обреновац једина је општина у Србији која спроводи овај пројакат.

У овој сезони, од зимског периода па до априла на најлепшим српским планинама боравило је око 3.000 ученика обреновачких основних школа.

Смештаји у којима деца бораве су у потпуности прилагођена потребама деце, а слободно време ученика употпуњено је унапред ппланираним разноврсним активностима.

– Важан посао обављамо, а о томе сведочи и период реализације овог програма, наиме више од једне деценије актуелан је програм ”Еко кампови”. Наш приоритет је да ови пројекти трају и у будућности – рекао је директор Центра дечјих летовалишта Иван Јегоровић.

Директор Јавног предузећа Спортско-културни центар ”Обреновац” Душан Митровић овом приликом нагласио је, да су деца изнела искључиво позитивне утиске након боравка на планинама, да им је време у потпуности испуњено занимљивим активностима.

– Важно је да деца бораве на свежем ваздуху, да се друже, да нема конфликтних ситуација које би учинеле боравак неугодним. Наиме, имамо утисак да деца на овим рекреативним наставама стичу нове другаре, а ми ћемо се трудити у сарадњи са Градском општином Обреновац и Центром дечјих летовалишта, да наставимо са реализацијом програма ”Еко кампови” докле год је то могуће – рекао је Митровић.

Начелник одељења за информисање и бригу о младима Борис Богдановски искористио је прилику и подсетио, да Канцеларија за младе општине Обреновац кроз понуду разноврсних програма намењених деци и младима показује бригу о овој категорији грађана.

– Наши малишани овамо имају обезбеђен квалитетан боравак, добар смештај, организоване активности кроз које стичу нова знања и вештине. Програм ”Еко кампови” су један од програма који дужи низ година успешно спроводи Градска општина Обреновац. Међутим, подсетио бих да Градска општина Обреновац такође спроводи и програм који се односи на бесплатно бављење спортом , програм бесплатне припремне наставе за полагање мале матуре, али и бесплатне радионице летње и зимске намењене деци и младима, бесплатне курсеве језика и ИТ курсеве. Млади људи из наше општине имају прилике за напредовање и рад на себи – рекао је Богдановски.