Градску општину Обреновац данас су посетили представници седам општина из Републике Српске, као и народни посланик у Скупштини Републике Српске Мирослав Којић. До сусрета је дошло на иницијативу Удружења грађана “Будућност Обреновца”.

Представници општина Чајнича, Вишеград, Рудо, Ново Горажде, Фоча, Рогатица и Соколац имали су прилике да разговарају и размене искуства са председником ГО Обреновац Мирославом Чучковићем, који им је том приликом представио дасадашњи, као и планове за будући развој Обреновца. На овом састанку било је речи о сарадњи између општине Обреновац и општина из Републике Српске.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је истакао да много грађана Обреновца вуче корене из источног дела Републике Српске и да је ово одлична прилика за сарадњу.

– Поред великих проблема са којима се сусрећу моје колеге у општинама из Републике Српске, ипак постоји капацитет да се тај крај упосли и да грађани који живе у тим општинама не напуштају своје домове у потрази за послом. Наша идеја је да на неки начин помогнемо тај крај. Ту првенствено мислим на помоћ у трговниској размени пољопривредних производа и неких привредних производа. Други вид сарадње је преко културних манифестација и афирмацију уметничког стваралаштва – казао је Чучковић.

Народни посланик Мирослав Којић рекао је да му је велико задовољство што је направљен контакт између Републике Српске и општине Обреновац.

– Ово ће у будућности много значити за наш крај. Поред културне и спортске сарадње надам се да ћемо успети да остваримо сарадњу и у економском делу. Ово је и велика ствар за преко 10 000 становника са подручја општине Обреновац који имају порекло из овог дела Републике Српске, да поново успоставе контакте који су можда заборављени. Ми у Републици Српској на Србију гледамо као на нашу матицу. Убеђен сам да ће ова иницијатива која је данас покренута дати резултате и да ћемо у скоријој будућности имати још оваквих сусрета – казао је Којић.

На састанку су представници седам општина из источног дела Републике Српске потписали предлог споразума о сарадњи са општином Обреновац.

{youtube}TLFsoPt86kM{/youtube}