Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић са представницима Градске општине Обреновац обишла је радове на изградњи постројења за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани Никола Тесла А. Након обиласка радова, Ђедовић Хаnдановић посетила је и Градску општину Обреновац.

Захваљујући овом постројењу емисија штетних сумпор – диоксида смањиће се за око 15 пута, а за овај пројекат уложено је око 215 милиона евра.

Ђедовић Хандановић приликом обиласка завршне фазе радова, најавила је да ће планирани грађевински радови у овој фази бити завршени до краја текућег месеца.

– До краја марта постројење ће ући у пробни рад, а ми очекујемо током априла посету делегације из Јапана, који су били укључени у финансирање овог важног пројекта. Емисија сумпор – диоксида смањиће се за 10-15 пута, а прашкасте материје кретаће се апсолутно у оквирима који су предвиђени европским стандардима и нашим законима – навела је Ђедовић Хандановић.

Она је такође истакла значај реализације овог пројекта, како за Обреновац, тако и за околину ове општине, али и за цео Београд.

Ђедовић Хандановић нагласила је, да је у овом тренутку завршено око 70% радова на изградњи постројења за одсумпоавање.

– Овим пројектима продужавамо еколошки век наших термоелектрана и све док не изградимо довољно капацитета из обновљивих извора енергије или не дођемо до неке друге базне енергије, мораћемо се ослањати на наше термоелктране – рекла је Ђедовић Хандановић.

Радове је обишао и в.д. генералног директора ЕПС-а Душан Живковић.

– Сумпор-диоксид се технологијом влажног процеса, коришћењем кречњака, прерађује у гипс који као нус производ у међувремену постаје и значајан ресурс за грађевинарство – навео је Живковић.