Због присуства афлатоксина у увозном млеку општина Обреновац је донела одлуку да се грађанима омогући директна куповина млека од обреновачких произвођача. Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић обишао је јутрос породичну фарму Ралета Радојчића у селу Ратари.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић јуче је окупио кризни тим на ком је договорен начин како да се помогне Обреновчанима у насталој ситуацији.

–  Донели смо одлуку да у сарадњи са нашим произвођачима понудимо одређене количине свежег млека нашим суграђанима. Ми смо као општина обезбедили неколико возила за породице којима је неопходно да свoјој деци купе млеко, а немају начина да се превезу до произвођача. Ниједна беба, нити једно дете не сме остати без квалитетног и здравог млека. Мој савет свим Обреновчанима је да, док се не заврши криза са млеком на нивоу Србије, они купују млеко директно од произвођача. У овом кризном случају види се колико је било оправдано улагање у сточни фонд и општина Обреновац ће наставити да подстиче произвођаче млека са новим и већим субвенцијама – казао је Чучковић.

Славица Ивановић из Управе ГО Обреновац је нагласила да у оваквим ситуацијама најбоље види сврха субвенционисања обреновачких пољопривредника.

– Већ неколико година уназад општина Обреновац субвенционише одгајивачима отељену телад. Од ове године тај износ ће бити повећан за око 30 процената. Са таквим мерама се трудимо да помогнемо произвођаче, првенствено млека, и да им олакшамо рад и живот у овим тешким временима. Што се тиче набавке млека за обреновачке породице ми ћемо у данас у подне објавити списак свих произвођача код којих је могуће набавити млеко директно. За сва питања грађани се могу јавити канцеларији за пољопривреду општине Обреновац на број телефона 011/ 8726-447 – казала је Славица Ивановић.

Рале Радојчић је казао да се на његовој фарми произведе преко 400 литара млека дневно и да ће он одвојити довољне количине млека за Обреновчане.

Списак произвођача млека са територије општине Обреновац можете погледати овде

{youtube}wX_bxlA5dlU{/youtube}