Министарка здравља у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић посетила је данас Градску општину Обреновац. Повод за ову посету је пројекат који је реализовала Градска општина Обреновац преко ког је девет лекара са евиденције Националне службе за запошљавање добило посао у Дому здравља Обреновац. 

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић истакла је овом приликом да је задовољна чињеницом да у овом моменту нема незапослених лекара на територији Градске општине Обреновац.

– Функционери општине Обреновац су препознали да је подршка у унапређењну здравља и организацији здравствене заштите у Обреновцу запослење младих и стручних људи који ће водити рачуна о својим суграђаниам, а самим тим и скратити пут пацијентима до добијања терапије. Овакав потез руководства општине Обреновац је пример који би требало да следе и остале локалне самоуправу у Србији. Наиме, нови закон допушта локалним самоуправама да и преко стандарда финансирају зараде здравствених радника. Спорадичних примера запошљавања лекара је било у Србији, али ово је први пут у држави да један град од преко 70 хиљада становника нема ниједног лекара на бироу – казала је Ђукић Дејановић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић изнео је податак да је пре тридесет година Дом здравља Обреновац имао сто запослених више у односу на данашње време, а да се број становника повећао за скоро 20 хиљада. 

– Ми имамо ситуацију да нам фали здравствених радника на овај број становника. Овом мером смо хтели да те диспаритете мало смањимо. Данас сам министарку упознао са тим да је неопходно да наша Хитна помоћ уђе под патронат Београдске хитне помоћи. Самим тим би и плате запослених биле веће, а и средства за рад и првенствено помоћ пацијентима немерљиво боља. Јер овакав систем да за неке ствари јесмо “Београд” а за неке нисмо није добар и ми ћемо ову ствар истерати до краја – нагласио је Чучковић.

Др Ненад Бјелица, члан Већа градске општине Обреновац, истакао је да је ово прва посета министра здравља у последњих петнаестак година.

– Дуг период колико један министар здравља није био у Обреновцу није повод доласка министарке Славице Ђукић Дејановић у наш град. Повод је добар рад Комисије за здравство и целокупног руководства општине Обреновац. Ми смо, поред тога што смо запослили девет младих лекара, основали и фонд солидарности за оболеле од тешких и ретких болести “Иван Батинић”. Такође као општина константно преко средствава за рад помажемо наш Дом здравља. На овоме се нећемо зауставити него ћемо наставити да системски решавамо проблеме који постоје у здравственој заштити – казао је Бјелица.

У Дому здравља Обреновац организована је презентација саме установе и Др Маја Тодоровић, директорка Дома здравља Обреновац, је упознала министарку са капацитетима, опремом и стручним кадром обреновачког Дом здравља.

Приликом посете општини Обреновац министарка Др Славица Ђукић Дејановић обишла је, са патронажном службом, породицу Јовичић где се лично могла уверити у стручан рад теренских служби Дома здравља Обреновац.

{youtube}qGHR-e5WFfc{/youtube}