У православној цркви 14. фебруара се празнује Св. Трифун. Верује се да Св. Трифун штити села и насеља од града и поплава, односно да је чувар винограда и других усева од разних штеточина.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић обишао је данас виноград Стеве Перишића из Мале Моштанице и симболичним орезивањем винове лозе пожелео свим пољопривредницима родну и добру годину. Председник је нагласио ће општина Обреновац ове године посебну пажњу посветити пољопривреди.

– Обреновчани можда не знају, али на територији општине Обреновац постоји 42.000 чокота винове лозе и произведе се око 100.000 литара вина. Овим симболичним орезивањем винове лозе смо хтели да пожелимо добру и родну годину свим пољопривредницима у нашој општини. Ове године је буџет за пољопривреду повећан чак четири пута. Трудићемо се да директно финансијски помогнемо све пољопривредне гране у нашој општини – казао је Чучковић.

Стева Перишић се винарством бави искључиво за своје потребе.

– Ја не продајем вино, то попијемо ми у кући, пријатељи и родбина. Годишње, ако је добра година, направим око 1000 литара вина, што црвеног што белог. У Обреновац сам ’91 године дошао из Далмације и генерацијама се бавимо винарством. Мала Моштаница је погодно тле за бављење виноградарством и раније је овде било доста винограда. Надам се да ће у будућности то постати и традиција овога краја – рекао је Перишић.

Председник Савета месне заједнице Мала Моштаница Иван Лазаревић је истакао да је до пре пар деценија Мала Моштаница била виноградарски крај.

– Раније су на овим косинама свуда били виногради. Нажалост, та пољопривредна делатност није толико популарна данас. Ја ћу се као председник Савета месне заједнице трудити да вратимо виноградарство у наше село и уз помоћ општине Обреновац надам се да ћемо успети у томе. Уколико неко од активних винара жели да свој производ излаже на сајмовима вина општина Обреновац ће им помоћи да то и учине – рекао је Лазаревић. 

{youtube}O22LsG9mZcs{/youtube}