Троје младих играча средње балетске школе “Лујо Давичо” следеће недеље путује у Берлин на такмичење “Танцолимп” које се традиционално организује сваке године.

Градска општина Обреновац је финансијски помогла одлазак на ово такмичење Исидори Марковић, Никити Здравковићу и Јовани Јовић. Исидора и Никита такмичиће се у класичном балету, док ће Јована наступити у Гала вечери и приказати народне игре са простора Србије.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић пожелео је срећан пут и успех младим играчима на предстојећем такмичењу.  Такоће, разговарао је са њима и њиховим родитељима о изазовима са којима се сусрећу и како заједнички могу радити на њиховом превазилажењу. Према речима Мирослава Чучковића уметност ће у наредном периоду бити у фокусу општине Обреновац. 

– Ови млади људи су амбасадори нашег града и представиће Обреновац пред целим светом у Берлину. Њихово знање и њихова вештина биће препорука и за наш град и нашу земљу. Општина Обреновац ће апсолутно стати иза њих и помоћи им колико год је то у нашој моћи. Уколико остваре планирано, тј. ако успеју да освоје награде на овом фестивалу, то ће им бити улазница за најпрестижније балетске школе у свету, а самим тим и Обреновац много добија – рекао је Чучковић.

Новица Филиповац, члан Већа општине Обреновац, је рекао да ово није први пут да Градска општина Обреновац финансира одлазак деце на такмичења.

– Ми смо и раније излазили у сусрет онима којима је то било неопходно. И овај пут смо успели да прикупимо средства да троје играча пошаљемо на европско тамичење у Берлин. Надамо се да ће они као наши амбасадори представљати, не само наш град, него и земљу. У будућности свако ко је млад, перспективан и талентован може очекивати помоћ од општине Обреновац – казао је Филиповац.

Исидора Марковић је прошлог месеца на такмичењу у Лозани ушла у групу играча који су наступили на Гала вечери. Исидора је на овом такмичењу себи обезбедила стипендију у престижној балетској школи “Танц Академија” из Мајнхајма.

Исидоре Марковић каже да је такмичење у Берлину у рангу најбољих на свету и она и Никита ће се такмичити у класичном балету.

– Сам систем такмичења је тако конципиран да уколико прођем тај такмичарски део који је на програму 19. фебруара наступићу на Гала вечери која је на програму 21. Никита и ја се такмичимо у групи од 16-18 година и надам се да ћемо оправдати првенствено наша очекивања, а и очекивања јавности и представити Обреновац у добром светлу у Берлину – казала је Исидора.

Никита Здравковић истиче да је ово такмичење највећи његов успех до сада.

– Овај одлазак у Берлин је нешто најбоље што може да се догоди младом играчу и ја сам неизмерно захвалан што је општина Обреновац имала разумевања и што нам је омогућила да одемо и представимо се у најбољем светлу – додао је Никита.

Отац младог балетског играча Никите Здравковића, Игор Здравковић,  истакао је да је бављење балетом тешко и напорно.

– Ја сам за све ово време више научио од Никите него он од мене. Јер та упорност и толико одрицања да би успео је и мене натерало да му будем већа подршка него што би реално могао да будем. Ми смо као родитељи дужни да то испратимо, али нисмо свемогући. Ово је први пут да неко овако приступи нашим проблемима и да нам наду да наш родитељски труд није узалудан – рекао је Игор Здравковић.

Јована Јовић ће се у Берлину представити са фолклорашким ансамблом балетске школе “Лујо Давичо”.

– Могу да кажем да смо ми фолклораши очекивали овај позив јер предано радимо и у најбољем могућем светлу приказујемо нашу традицију и културу у Европи. Сијасет награда које смо освојили иду у прилог томе – објаснила  је Јована.

Јована, Никита и Исидора путују у Берлин 15. фебруара, а повратак је планиран за 23. фебруар.

{youtube}GXSx4jqnqd0{/youtube}