Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић и начелник Управе Дарко Павличић одржали су данас радни састанак са представницима Управе јавних прихода, Пореске управе, тржишне инспекције, инспекције рада и Секретаријата за инспекцијске послове града Београда. 

Циљ састанка био је унапређење комуникације између општине и ових институција, као и побољшање ефикасности услуга које пружају грађанима.

Дарко Павличић, начелник Управе, истакао је да је ово важан састанак који треба да допринесе бољој координацији између општине Обреновац и републичких органа.

 – Питање надлежности је оно што желимо да премостимо на сваки начин. Овакви сусрети јесу начин да се то предупреди. Ово је доказ да имамо одличну међусобну комуникацију и добру сарадњу. Овакви сусрети и координација значиће како за саме инспекције, тако и за Управу и грађане, пре свега у решавању проблема који се јављају на терену – рекао је Павличић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић нагласио је да су велика очекивања стављена на руководство општине Обреновац и у складу са тим одржан је овај састанак.

– Ми смо данас дефинисали нашу бригу о радницима различитих предузећа и њиховим неисплаћеним платама и доприносима. Имамо уверавања републичких органа да ће се на тим проблемима радити врло одговорно и темељно. Ово није репресија или притискање фирми које су у финансијским проблемима и не могу да саставе крај са крајем, ово је решавање проблема у случају оних који добро послују, а не измирују своје обавезе према запосленима. Пред законом су сви једнаки и у Обреновцу ће се на такав начин и приступати проблемима, јер нелојална конкуренција у виду неизадавања фискалних рачуна, а самим тим и утаје пореза, се мора искоренити.  Ти који не плаћају порез и не издају фискалне рачуне никада неће моћи да буду партнери са општином Обреновац. Ускоро ће се кренути у сталну акцију контроле издавања фискалних рачуна. Напомињем да нови закон о фикалним касама каже да купац није у обавези да плати робу уколико не добије рачун за исту – рекао је Чучковић.

Зоран Јовановић из Пореске управе Србије је истакао да је купац најбољи инспектор.

– Купац добара или прималац услуга је најбољи инспектор, јер без фискалног исечка није у обавези да плати робу. Апелујем на грађане да узимају фискалне исечке јер су они доказ, а уједно и гаранција на купљену робу – рекао је Јовановић.

Јовановић је такође апеловао на грађане чија је имовина већа од 35 милиона динара да исту пријаве. Грађани могу поднети своју пријаву на порталу пореске управе (www.poreskauprava.gov.rs) , путем поште или лично на шалтерима у централи Пореске управе, ул. Саве Рашковића 3-5. Рок за поднешење пријава је 31.3.2013. године. 

{youtube}lc3BdZR9Ngk{/youtube}