У улици Краља Милутина у насељу Ројковац обављени су радови на замени јавне расвете.  Старе светиљке замењене су новим, а уместо старих сијалица постављене су штедљиве. У оквиру општинског Плана развоја јавне расвете и рационализације у оквиру ње ово је само један од нивоа на коме ће План бити спроведен. 

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да осветљено насеље не представља луксуз већ реалну потребу. 

– Обреновац је општина у којој се произведе 60 процената електричне енергије у Србији и сваки део града и свака месна заједница на територији наше општине треба да бљесне на овај начин. Тако се повећава безбедност наших грађана и њихове имовине, а такође не треба да заборавимо и естетски моменат – казао је Чучковић.

Директор Управе за енергетику града Београда Марко Стојановић истакао је да пројекат финансира Град Београд.

– Мислимо да општина Обреновац треба да буде пример за остале градске општине и право је задовољство видети ефекте овог пројекта. Осим овог дела града који је сада и лепши и безбеднији, овај пројекат ће се у будућности проширити на све делове Обреновца где год је то неопходно – рекао је Стојановић.

У Обреновцу постоји око 10.000 сијалица и оне се током године у оквиру текућег одржавања замењују новим. Убудуће то ће бити и енергетски ефикасно.

Директор Јавног предузећа за изградњу Обреновца, које је извођач радова, Слободан Молеровић истиче економске аспекте овог пројекта.

– У последње време нашу јавну расвету пребацујемо на електрична бројила, јер је до скоро била пракса да се утрошена електрична енергија за уличну расвету плаћа паушално. Ускоро то неће бити случај и овим пројектом ми ћемо уштедети преко педесет одсто струје потребне за јавно осветљење. Сијалице које су се до сада користиле су живине и нису најбезбедније за нашу околину. Њиховом заменом уштедећемо 40 одсто струје, а са десет одсто биће умањена јачина уличне расвете у времену од 00:30 до 05:00 часова. То се голим оком неће ни видети а уштеда је велика. Такође, Град Београд ће финансирати постављање нових и замену дотрајалих бандера, као и замену постојећих сијалица а на нама је да касније те исте одржавамо. Молим грађане за мало стрпљења, јер је у плану замена свих сијалица на територији наше општине – прецизирао је Молеровић.

{youtube}K3gbi8OPhPE{/youtube}