Градска општина Обреновац је покренула акцију “Уштедимо енергију – улепшајмо град” расписивањем јавног позива скупштинама станара за су/финансирање радова на термоизолационим фасадама објеката колективног становања у циљу побољшања енергетске ефикасности.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић истакао је да је циљ општине да у будућности све зграде у центру града буду енергетски ефикасне и лепог изгледа.

– Као председник општине бићу изузетно поносан да ускоро шетам градом који је потпуно сређен и чији је центар комплетно обновљен. Битно је да схватимо да су зграде власништво станара и да свака таква инвестиција повећава вредност њихове некретнине. Апелујем на солидарност међу станарима и да у овоме буду јединствени јер је то за добробит свих нас – казао је Чучковић.

Помоћник председника општине Обреновац Иван Вујић рекао је да право учешћа имају само регистроване скупштине станара.

– Да би учествовали на Конкурсу скупштине станара морају бити регистроване, да површина зграде не прелази 800 квадрата бруто површине и да су са територије II и III месне заједнице. Критеријуми којима ће се водити Комисија су старост и стање објекта и њене термоенергетске карактеристике. Ми смо као општина Обреновац за овај пројекат издвојили 20 милиона динара и конкурс траје у наредних двадесет дана – рекао је Вујић.

Директор ЈКП “Топловод” Борис Ивковић је истакао да је покренута акција у складу са одлукама и препорукама Владе Србије.

– У августу 2011. донет је Правилник о енергетској ефикасности зграда који је усвојила Влада Републике Србије и он је обавезујући. Ових дана је у Скупштини Србије у процедури Закон о рационалном коришћењу енергије и друштво се усмерава у том правцу. Без оваквих закона и примене истих ми не можемо бити део Европе. ЈКП “Топловод” је послао прву групу инжењера на едукацију и добијање лиценци за одобравање пројеката у вези енергетске ефикасности. Да вас подсетим, ви данас не можете подигнути објекат било од 50 м2 или 5000 м2 без одобреног пројекта о енергетској ефикасности – казао је Ивковић.

Председници Савета II и III месне заједнице Милан Трифковић и Драган Миленковић апеловали су на скупштине станара да се пријаве на овај конкурс, а зграде које немају регистроване скупштине станара да то у најкраћем року реше и пријаве се на конкурс.

Текст Јавног позива скупштинама станара за су/финансирање радова на термоизолационим фасадама објеката колективног становања у циљу побољшања енергетске ефикасности можете погледати овде.

{youtube}3aTxqR6kmsI{/youtube}