У општини Обреновац данас започињу радови на изградњи водоводне мреже за МЗ Орашац, у дужини од 19 километара. Рок за извођење радова је 150 дана. Средства за извођење радова обезбеђена су из буџета Градске општине Обреновац и Града Београда. У наредном периоду очекује се почетак изградње водоводне мреже у МЗ Дрен, а током 2024. године и у месним заједницама Љубинић и Вукићевица, чиме ће изградња водоводне мреже на територији општине Обреновац бити у потпуности завршена. Радове су обишли представници Градске општине Обреновац и Града Београда.

Милош Станојевић, председник Градске општине Обреновац је изјавио да се општина Обреновац може сврстати у једну од најразвијенијих када је у питању водоводна мрежа.

– Оно што смо у претходним годинама радили је да направимо пројектну документацију за свако село како би могли да обезбедимо управо овакве радове и оно што је јако битно је да ми као Градска општина Обреновац не би могли да успемо без града Београда, јер је ово веома скупа инвестиција и без њихове помоћи не би смо могли да дођемо до овога шта управо радимо – навео је Станојевић.

– Орашац као месна заједница која још увек нема воду управо овим радовима сада ће добити градску воду и на тај начин ћемо успети да решимо проблеме мештана Орашца са бунарима. Због климатских промена и свих дешавања када је у питању сама клима долази до пресушивања бунара и водоснабдевање је у Орашцу веома критично – казао је Станојевић.

– Након Орашца ми очекујемо и добијање извођача за Дрен, а оно што нас очекује за наредну годину јесу Љубинић и доњи крај Вукићевице и на тај начин ми ћемо у свако село ући са градском водом. Поред тога нас очекује и ширење секундарне мреже у неким месним заједницама јер морамо доћи до сваке куће када је у питању водовод – закључио је Станојевић.

Мирослав Чучковић, град Београд је рекао да су радови на изградњи водовода почели и да ће трајати током 2024. године.

– Радује ме што су извођачи приступили неким новим технологијама радова, тако да неће бити сечења улица као што је то некада било и наш циљ је да након Орашца и Дрена ми урадимо Љубинић и на тај начин заокружимо комплетну водоводну мрежу Обреновца. Позивам све оне код којих је вода прошла да се јаве у водовод и канализацију и да се прикључе, ту мислим на Стублине, Велико Поље, Пироман и Бровић. Трстеничани су се одазвали у огромном броју и готово 80% кућа се прикључило и то је циљ да здрава и питка вода дође до сваког домаћинства – поручио је Чучковић.

Бранко Матић, директор ЈКП ”Водовод и канализација” је изјавио да се упоредо ради и недостајућа секундарна водоводна мрежа.

– Позивам све људе где фали неких 50, 100 или 200 метара да се јаве у неше предузеће, како би то могли да ставимо у план и урадимо у наредном периоду – истакао је Матић.