Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић изразио је задовољство потписаним уговором Владе Уједињених Арапских Емирата и оценио да су критике тог аранжмана “бесмислене”.

– Сви који критикују предуговор са Емиратима само жале што га нису сами спровели, јер ово је најбољи могући аранжман. Ако Лондону не сметају инвестиције шеика Мухамеда, зашто би сметало Обреновцу – рекао је Чучковић током посете пољопривредном комбинату АД “Драган Марковић” у Ратарима.

Према његовим речима, Емирати су понудили кредит на десет година са три године грејс периода, за обнову механизације, што ће допринети да сви приноси у Обреновцу буду максимално искоришћени.

– Апсолутно сваки динар који буде инвестиран у додатне пољопривредне капацитете обреновачких пољопривредника биће добро искоришћен – поручио је Чучковић.

– По аранжману који је закључен између Владе Републике Србије и УАЕ, Обреновац ће постати не само енергетска престоница Србије, већ и велики пољопривредни центар -оценио је Чучковић и додао да ће за 1.300 хектара Обреновац добити готово две милијарде динара и исто толико новца за улагање у системе за наводњавање.

Подсећајући да је то предузеће у претходној години било на коленима због суше, он је навео да ће системи за наводњавање дати прилику и да се повећа ниво производње и да се ово предузеће “врати на стазе старе славе”, с обзиром да у њему ради 270 радника, а у златно доба је радило готово 700.

– Наш циљ јесте да још 500 грађана ради у овој компанији, а да оне парцеле које су даване без закупа сада иду на лицитацију како би обреновачки пољопривредници могли да конкуришу – рекао је Чучковић.

Он је изразио уверење да ће Посавина и подручје Обреновца у наредном периоду да извезе велике количине хране, не само за Србију и Балкан, већ за целу Европу.

– Ово је наш најбољи пројекат, како за раднике и предузеће, тако и за државу и шире окружење, јер настављамо са свим делатностима, али на једном вишем нивоу. Имамо нове програме, пре свега за наводњавање, као и нове воћњаке, нову механизацију – додао је Чучковић.

Уговором је предвиђено да се ново предузеће потруди да преузме максималан број радника, тако да ће за све квалитетне раднике бити места у новом предузећу – рекао је Драган Миливојчевић, директор АД “Драган Марковић”.

– Ми смо направили нови социјални програм и колективни уговор за ново предузеће и комплетан менаџмент свих предузећа се сложио да овако добар програм не сме имати на себи мрљу да смо раднике оставили на цедилу – поручио је он.

Како је додао, мора се збринути сваки радник, без обзира на његов тренутни статус, а предвиђају се и улагања за системе за заливање, чишћење, копање канала, набавку нове опреме и инсталацију нове опреме на 300 хиљада хектара. 

Миливојчевић је прецизирао да ће у првој фази улагање износити 100 милиона евра, од тога 80 милиона ће ићи у инвестициона улагања, а 20 милиона у обртна средства.

Извор: Б92