Данас је у Геронтолошком центру Обреновац одржан Међугенерацијски турнир у шаху и друштвеним играма. Екипе Геронтолошког центра, Клуба пензионера и Волонтерског сервиса такмичиле су се у игрању шаха, домина, “Не љути се човече”, пикада и бацању плочица.

Организатор турнира је Удружење грађана “Снага оптимизма” које је на овај начин обележило завршетак активности на пројекту “Волонтеријада” одобреног од Фондације “Ана и Владе Дивац”. Турнир је, такође, и наставак активности које удружење остварује у раду са старијим особама, а које је покренуто у Европској години активног старења и међугенерацијске солидарности.

Према речима Мирјане Лаиновић из удружења “Снага оптимизма”, све активности које су реализоване у оквиру пројекта су у духу међугенерацијске сарадње.

– Ми спроводимо активности у којима су млади и стари у интеракцији, не помажемо старијима у материјалном смислу него радимо активности где млади и стари могу заједно да се друже и учествују у играма или упознавању са новим вештинама. Овај данашњи турнир треба да докаже да године нису важне и да крајњи резултат није битан. Најбитније је да покажемо да стари људи имају много већи потенцијал него што се мисли, а да младима помогнемо да своје неискоришћене потенцијале искажу и да своје слободно време проведу корисно и на бољи начин него до сада – рекла је Мирјана Лаиновић.

Турнир је отворио председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић. Он је том приликом рекао да је идеја општине Обреновац да брине о сваком свом становнику, без обзира да ли је ђак првак или неко ко је у пензији. 

– Оно што ме радује и због чега сам веома поносан јесте што су млади људи преузели одговорност на себе и одлучили да се посвете својим најстаријим суграђанима како би им олакшали и улепшали пензионерске дане и време које проводе у Дому старих. Афирмисањем људи трећег доба у дружењу са младима унапређује се креативни и продуктивни потенцијал обе генерације, што сигурно доприноси целокупном друштвеном развоју – истакао је Чучковић. 

Турнир је значајан јер унапређује однос младих према старима и старењу, поготово што је примећено да већ дужи низ година постоји недостатак међугенерацијске размене идеја и ставова.

– У име града Београда пратим активности Удружења “Снага оптимизма”, поготово што се ради о организацији која је добитник признања “Звезде Београда 2012” за најбољи пројекат у раду са младима.  Значај овог турнира превазилази његов такмичарски карактер. Он указује на потребу дружења генерације пензионера и младих ђачког узраста који су све више окренути друштвеним мрежама, виртуелним медијима и игрицама, а стари дневној штампи и телевизији – изјавио је Горан Шеховић, заменик директора Агенције за европске интеграције и сарадњу са удружењима.

Најуспешнији такмичари на турниру добили су дипломе и награде. 

{youtube}dMGDjt3dNjM{/youtube}