Изложба “Неолитско наслеђе на Црквинама у Стублинама – истраживања 2008” Музеја града Београда, коју је приредио виши кустос Адам Црнобрња, биће отворена данас, 16. септембра у 20 часова  у Галерији Спортско-културног центра Обреновац.
Завод за заштиту споменика културе града Београда и градски музеј су од 2006. до прошле године на локалитету Црквине, у селу Стублине код Обреновца, вршили археолошка и геофизичка истраживања. 
Најновијим истраживањима овог неолитског локалитета откривене су контуре града из тог периода и на 16 хектара површине констатовано више од 100 кућа, ровови који су бранили насеље и неколико тргова.  
 
Претпоставља се да је овај “неолитски град” имао око 500 кућа са око три до четири хиљаде становника, а последња фаза живљења на овом насељу припада периоду позног неолита, односно самом крају винчанске културе, око 4.500. године пре нове ере.  
 
Кућа, истражена прошле године, је поред изузетних података о организацији живота у њој (налази жрвња, две пећи, жртвеника, букраниона), пружила и јединствен, до сада незабележен налаз.  
 
Пронађена композиција од више од 40 неолитских фигурина, са моделима минијатурних алатки, отвара нова питања о начину и организацији живота у тадашњем друштву, наводи се у саопштењу градског музеја.  
 
У циљу упознавања шире јавности са изузетним резултатима ископавања, као и са целокупним током археолошких истраживања и техникама које су коришћене, на изложби је представљен део покретних налаза (целих посуда, фигурина, делова зидова), 18 табли фотографија са истраживања (од појединачних налаза непокретних структура до организације самог неолитског насеља).  
 
На мониторима су приказани филмови који су снимани приликом ископавања фигурина, као и током самих археолошких истраживања.  
 
Изложба ће бити отворена до 27. септембра.  

Извор:Танјуг, С медиа