Поводом обележавања 105 годинa од ослобођења Обреновца у Првом светском рату, данас су на градском тргу положени венци на споменик носиоцима Карађорђеве звезде са мачевима. Венце на споменик у центру града положили су представници Градске општине Обреновац, Удружења потомака ратника 1912-1920. ”Живојин Мишић” и породице ратника.

Милош Станојевић, председник Градске општине Обреновац је нагласио да обреновчани 31. октобра поред Светог Луке прослављају и ослобођење Обреновца у Првом светском рату.

– На данашњи дан Обреновцу је донета слобода, пре свега након дугог марша преко целе Србије, Проклетија, Албаније до Крфа и Грчке где су наши преци тражили место на коме ће моћи да се окрепе, уздигну и да крену у борбу за Србију – рекао је Станојевић.

– Оно што је чињеница је да и данас после 105. година Србија мора да брани своју неутралност, своју државу како би могли да наставимо путем слободе коју су нам зацртали наши преци. То можемо учинити једино ако будемо сложни и саборни око Србије и српства, а најважније је да сачувамо неутралност, како би избегли страдања чији смо били сведоци у претходних 100. година – поручио је Станојевић.

– Чињеница је да се на оваквим манифестацијама окупљају старији људи, а оно што ћу ја лично тражити од директора средњих школа јесте да се наше школе додатно укључе када су у питању обележавања оваквих датума. Млади су ти који ће остати и који ће чувати Србију у будућности, а оно што смо први пут учинили ове године јесте да смо 50 младих повели на Крф где су лично могли да се увере у нашу историју и да лично добију информације о Србији и српској војсци из тог периода. Мој апел средњим школама је да када припремају матурске ексурзије да имају у виду те дестинације које су битне за српску историју – изјавио је Станојевић и честитао суграђанима ову важну годишњицу.