Председник Градске општине Обреновац Милош Станојевић присуствовао је церемонији полагања камена темељца за изградњу Регионалног центра за управљање отпадом “ЕКО – ТАМНАВА” у Каленићу. Реализација пројекта подразумева изградњу рециклажног дворишта у дворишту ЈКП “Обреновац”, рециклажног центра и трансфер станице на градској депонији “Гребача” и санитарне депоније.  Планирано је да изградња регионалне депоније, која ће допринети решењу једног од највећих проблема у заштити животне средине, буде завршена средином 2025. године.

Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије се захвалила председнику општине Уб Дарку Глишићу, представницима локалних самоуправа, Министарству за заштиту животне средине, Европској банци за обнову и развој и Француској агенцији за развој на учешће у овом пројекту.

– Овај пројекат је врло комплексан и ми морамо да радимо и то од тога како ће се на одржив начин сакупљати отпад из сваке од 15 локалних самоуправа, како ће се возити и одлагати у тренсфер станицама и онда како ће се одатле возити у овај локални центар и затим како ћемо 80% тог отпада поново искористити. Овим путем Република Србија не води по први пут рачуна само о сакупљању отпада, већ иде према циркуларној економији, што је изазов сам по себи – поручила је Брнабић.

Ирена Вујовић, министарка за заштиту животне средине је изјавила да је депонија у Каленићу највећи регионални центар за управљање отпадом.

– Овде у Каленићу се гради регионална санитарна депонија, након тога нас очекује изградња постројења механичко-биолошког третмана отпада и трансфер станице по јединицама локалне самоуправе. Када кажем да је ово био највећи пројекат, он је био и највећи изазов, пре свега 15 јединица локалне самоуправе да се усагласе, али оно што је важно је да су сви функционисали као једно и да су сви желели бољи квалитет живота за своје грађане. Ово је пројекат који ће генерисати преко 260 хиљада тона отпада и овај пројекат ће променити еколошки изглед Србије на боље – навела је Вујовић.

Милош Станојевић, председник Градске општине Обреновац је подсетио на остале пројекте који се спроводе на територији општине Обреновац.

– Ово је још један у низу зелених пројеката који се спроводи на територији општине Обреновац, подсетићу поред ”Треће магистрале” и пројекта ”Чиста Србија”, којим градимо канализациону мрежу, ово  је још један важан пројекат којим бринемо о заштити животне средине – рекао је Станојевић.

– Сам пројекат за Обреновац значи из више разлога, кроз овај пројекат ћемо добити реконструкцију нашег постројења за сепарацију отпада у самој Гребачи и ту ће бити трансфер станица. Такође, изградњом рециклажног дворишта у оквиру Јавног комуналног предузећа, где ће наши суграђани сами моћи да дођу и дотерају сав онај отпад који им је сувишан и ту ће се радити раздвајање. Оно што је још битно је да ћемо кроз овај пројекат добити додатне канте где ће наши суграђани моћи да одвајају отпад и на тај начин ћемо додатно радити на очувању наше животне средине – изјавио је Станојевић  и додао да ће возни парк Јавног комуналног предузећа, кроз учешће у овом пројекту, бити појачан са 6 нових камиона смећара, што ће додатно побољшати услуге одношења смећа на територији општине Обреновац.