У улици Васе Пелагића у насељу Шљивице данас је изведено прво прикључење незаконито изграђених објеката на водоводну мрежу, а које је омогућено Уредбом Владе Републике Србије о начину, условима и поступку прикључења на електроенергетску мрежу, гасну мрежу и/или мрежу даљинског грејања, водовод и канализацију незаконито изграђених објеката.

Радове је обишао председник Градске општине Обреновац Милош Станојевић у друштву својих сарадника и том приликом позвао грађане да до 15. октобра поднесу захтев како би се што пре прикључили на комуналну инфраструктуру.

Од 15. септембара до данас за прикључење на комуналну инфраструктуру поднето је више од 360 захтева.

Милош Станојевић, председник Градске општине Обреновац је истакао да се овом уредбом омогућава да се нелегално изграђени објекти прикључују на комуналну инфраструктуру.

– Ми смо градили водоводну мрежу у Стублинама, Пироману, Бровићу и са друге стране Грабовцу и Вукићевици, очекујемо и расписивање јавне набавке за Орашац и Дрен. Циљ саме акције је да се људи који се налазе поред саме водоводне мреже могу да се прикључе до самог процеса озакоњења. Ова два процеса су одвојена и само прикључење објеката није везано за озакоњење и из тог разлога људи не морају да чекају да озаконе свој објекат, већ имају могућност да дођу у зграду општине Обреновац или у неку од месних заједница и да добију информацију и поднесу захтеве – навео је Станојевић и позвао све грађане да прикључе нелегалне објекте на комуналну инфраструктуру.

– Оно што је такође битно је да ако не могу да стигну до 15. октобра да прикупе сву документацију имаће могућност да је допуне у неком кратком року како би искористили своје право, јер да би се прикључили на саму мрежу они морају да имају геодетски снимак, међутим велико је интересовање и сада су сви кренули ка геометрима и прибављању неопходне документације. Поновићу да је циљ ове акције да се помогне онима који су градили своје објекте без дозволе, да им се олакша прикључење на комуналну инфраструктуру, а ми смо ту инфраструктуру градили како би се користила – закључио је Станојевић.

Бранко Матић, директор Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација” је изјавио да је акција прикључења нелегалних објеката на водоводну мрежу почела.

– Позивам грађане да поднесу што више захтева до 15. октобра, а ми ћемо се као Јавно комунално предузеће ”Водовод и канализација” потрудити да у што краћем року обрадимо све њихове захтеве, надам се све их позитивно решимо и у што краћем року прикључимо људе на водоводну и канализациону мрежу – поручио је Матић.