Поводом одржавања каравана „Дигитална експедиција“ председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила је данас градску општину Обреновац. На почетку посете премијерка у друштву својих сарадника и представника Градске општине Обреновац обишла је штанове за промоцију е-Услуга на тргу, а потом и библиотеку „ Влада Аксентијевић“ и Канцеларију за младе општине Обреновац у којима су одржане практичне обуке роботике и употребе интернета.

Учеснике каравана ”Дигитална експедиција” поздравио је председник Градске општине Обреновац , Милош Станојевић.

– Сама Градска општина Обреновац посвећује доста пажње када су у питању млади, али и старији суграђани и оно што је јако битно је да Обреновац ради вредно на томе да створимо једну такву атмосферу где ће млади људи моћи да развијају своје дигитално знање. Оно што је такође јако битно јесте да се наши најстарији суграђани не осећају запостављено већ и да они уз ову дигиталну револуцију пролазе заједно у корак са нама како би се што лакше адаптирали на ову четврту револуцију, односно дигитално доба – поручио је Станојевић и осврнуо се на значај дигиталне комуникације.

– Наши најстарији суграђани су имали прилику да осете како је то када су у неку руку беспомоћни и када морају да се довијају како би дошли до својих најмилијих, да се чују и виде са њима. Управо је ово начин како ћемо нашим суграђанима помоћи да дођу у контакт са својим унуцима и децом, да лакше плаћају рачуне преко интернета  или да се пријављују за пензионерску картицу, која је управо сада активна – рекао је Станојевић.

Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије је рекла да је циљ свих оних који реализују караван ”Дигитална експедиција” да он стигне у све градове Србије.

– Огромно задовољство и велика је срећа када видим да из догађаја у догађај, из општине у општину да је енергија све лепша, да је све више људи укључено, од најмлађих до најстаријих и да ово заиста оставља траг на читав развој наше земље, али и на нашу жељу да учимо сваки дан и усвајамо неке нове вештине. Ово је веома важно за младе, али свима нама је било откровење колико су наши пензионери заинтересовани за стицање нових знања и вештина и колики је ентузијазам код њих – изјавила је Брнабић.

– Желим да похвалим руководство Градске општине Обреновац на томе што су на овакав начин и овако лепо уредили просторије за клуб и удружење пензионера и канцеларију за младе. Оно што је посебно лепо у ”Дигиталној експедицији” је што млади уче старије и што овим такође премошћавамо тај јаз између најмлађих и најстаријих и правимо нове канале комуникације у нашем друштву, што се у новом добу показало као посебан проблем и посебна слабост друштва, а то је оно што ми покушавамо да исправимо у Републици Србији – нагласила је Брнабић.

– Ми у Обреновцу такође спроводимо пројекат брзог и квалитетног интернета у сваком насељу. У Обреновцу уводимо то у осам насеља која у овом тренутку немају добар интернет. Тако да смо у овом тренутку у фази имплементације оптичке мреже у Малој Моштаници, а до краја 2024 године ћемо имати комплетираних свих осам насеља – закључила је Брнабић.