У оквиру манифестације Дани европске баштине организована је туристичка посета мануфактури породице Симовић, која је била утемељивач минарско – стругарске индустрије. Објекат Старог млина је под привременом заштитом државе од јуна 2022. године. Овог викенда, туристи из Београда посетили су културно благо градске општине Обреновац, објекат Сатрог млина. Председник Градске опшптине Обреновац Милош Станојевић са сарадницима овом приликом поздравио је туристе и заједно са њима обишао објекат од изузетног културног значаја.

Председник Комисије за културу општине Обреновац Зоран Ћорломановић навео је, да објекат Стари млин има потенцијал да постане простор најразличитијих намена.

– Овај објекат је неминовно један будући музеј привреде, музеј који треба сачувати. Из 2008. године остало је око једне тоне брашна која је и данас овамо. Овамо имамо 2 дивна простора, један је 200 квадрата, док је други величине око 500 квадрата – навео јеЋорломановић.

План је да се ови простори сачувају од заборава, те су претходних дана комунална предузећа очистила простор Старог млина.

– Сви који желе да посете овај објекат, могу то учинити, могу ући у објекат, погледати шта је остало и какву вредност у својој средини имамо – рекао је Ћорломановић.

Станојевић је позвао туристе да обиђу Обреновац и све знаменитости које су део ове општине, а како истиче у будућности Градска општина Обреновац радиће на промоцији културних садржаја, те ће и информације о истим бити доступније за све посетиоце.