Комисија за културу, по спроведеном конкурсу расписаном 25.10.2012. године, Већу градске општине подноси

ИЗВЕШТАЈ
О СПРОВЕДЕНОМ  ЈАВНОМ КОНКУРСУ ЗА УЧЕШЋЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ У ФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА ИЗ ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ ЗА 2012. ГОДИНУ

I

На јавни конкурс расписан Одлуком Комисије за културу и образовање Већа градске општине VI-02 бр..020-2/152 od 25. октобра 2012. године за финансирање пројеката из области културе средствима буџета градске општине Обреновац за 2012. годину, који је био отворен од 25.октобра до 09. новембра 2012.године, стигло је 27  пријава, следећих носиоца пројеката:

1. Пријава Удружења мештана села Забрежје «Завичајно коло Забрежана» са пројектом «Забрешке новине» јединствене српске сеоске новине. Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер недостаје копија завршног извештаја о реализацији пројекта финансираног средствима буџета градске општине у претходној години и тражена средства за реализацију пројекта превазилазе износ одлуком прописаних средстава по једном пројекту ( по овом конкурсу максималан износ тражених средстава не сме бити већи од 300.000,00 динара ).

2. Пријавa Драмске групе «Ћоше» са пројектом «Графити нашег града ( четири представе и фестивал као пилот пројекат)». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је сценско стваралаштво и интерпретације ( драма, опера балет и плес).

3. Пријава Агенције «Обреновачка хроника» са пројектом «Обреновачка џепна књига». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је књига и књижевност (стваралаштво, издаваштво, књижарство, преводилаштво).

4. Пријава Пољопривредно-хемијске школе у Обреновцу са пројектом «Музеј посавског села». Оцењено је да школе у свом статуту нису регистроване за област културне делетности и да немају право учешћа на овом конкурсу

5. Пријава Удружења грађана «Будућност Обреновца» са пројектом «Чувари баштине». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је истраживања, заштита и коришћење културног наслеђа.

6. Пријава Агенције за издавачку делатност и дистрибуцију «Плави Феникс» са пројектом «Камен на камен». Након увида у конкурсну документацију чланови Комисије су констатовали да ово Удружење не испуњава услове прописане одлуком о расписивању конкурса, јер тражена средстава за реализацију пројекта  превазилазе иноз одлуком прописаних средстава по једном пројекту (по овом конкурсу максималан износ тражених средстава не сме бити већи од 300.000,00 динара).

7. Пријава Удружења грађана «Студио Дуња» са пројектом «Обреновац у 19. веку». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта су научно-истраживачке и едукативне делатности у култури.

8. Пријава Ненада  Аћимовића са пројектом «Школа цртања и сликања, јануар-јун 2013». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је ликовна и примењена уметност.

9. Пријава КУД-а «Круна» Велико Поље са пројектом «Летња сцена». Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер недостаје копија извештаја о стању рачуна подносиоца пријаве – биланс стања и биланс успеха за претходну годину са доказом да је извештај поднет Агенцији за привредне регистре.

10. Пријава Удружења грађана « Снага оптимизма» са пројектом «Моје село – фотографИја». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је уметничка фотографија.

11. Пријава Маје Јовановић са пројектом Дечји градски хор «Круна од нота». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је музика                ( стваралаштво, продукција, интерпретација).

12. Пријава Немање Окиљевић са пројектом Мурал «Вожд Карађорђе». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је ликовна и примењена уметност, визуелна уметност и архитектура.

13. Пријава Центра за очување традиције и културе «Термоелектране Никола Тесла» са пројектом Омладински женски хор «Обреновачке девојке». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је музика ( стваралаштво, продукција, интерпретација ).

14. Пријава Јелене Вукосављевић са пројектом «Последња станица Вуковар».Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је књига и књижевност ( стваралаштво, издаваштво, књижарство, преводилаштво).

15. Пријава ЈП Спортско културног центра «Обреновац» са пројектом Монографија «30 година Дома културе и спортова». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је књига и књижевност ( стваралаштво, издаваштво, књижарство, преводилаштво).

16. Пријава Наташе Лазаревић са пројектом «У шкрињи (радионица етно веза). Оцењено је да је риложена документација комплетна. Циљ пројекта је истраживање, заштита и коришћење културног наслеђа.

17. Пријаву Удружења грађана «Лекс национал» са пројектом «Oбреновачки филмски фестивал».Након увида у конкурсну документацију чланови Комисије су констатовали да ово Удружење не испуњава услове прописане одлуком о расписивању конкурса, јер тражена средстава за реализацију пројекта  превазилазе износ одлуком прописаних средстава по једном пројекту (по овом конкурсу максималан износ тражених средстава не сме бити већи од 300.000,00 динара)

18. Пријава КУД-а «Стублине» – Стублине са пројектом «Пројекат (програм) набавке (обнове) костима (ношње) за потребе сценског наступа ансамбла». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је културно- уметничко стваралаштво и аматеризам.

19. Пријава Марка Ристића, неформална група Културна мрежа Обреновца са пројектом Изложба фотографија «Звук кроз светло». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је уметничка фотографија.

20. Пријава Николе Јанковић, бенд У Змајевом Гнезду са пројектом Промоција албума «Смрт фашизму, слобода-челик 2:0». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је музика ( стваралаштво, продукција, интерпретација ).

21. Пријава Бранка Милојевића, Бенд Буковски са пројектом Концертна промоција албума «У Диму». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је музика ( стваралаштво, продукција, интерпретација ).

22. Пријава Прве обреновачке основне школе са пројектом «Дечији вајарски атеље». Оцењено је да школе у свом статуту нису регистроване за област културне делетности и да немају право учешћа на овом конкурсу.

23. Пријава Удружења-Позоришна трупа «Хатор» са пројектом «ОбреноВизација фест». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је сценско стваралаштво и интерпретације (драма, опера, балет и плес).

24. Пријаву КУД-а «Драган Марковић» са пројектом «Певам песнике». Након увида у конкурсну документацију чланови Комисије су констатовали да ово Удружење не испуњава услове прописане одлуком о расписивању конкурса, јер тражена средстава за реализацију пројекта  превазилазe износ одлуком прописаних средстава по једном пројекту (по овом конкурсу максималан износ тражених средстава не сме бити већи од 300.000,00 динара).

25. Пријаву Библиотеке «Влада Аксентијевић» Обреновац са пројектом «Окрени,обрни – бајку»(радионица за писање дезорјентисаних бајки). Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер недостаје копија завршног извештаја о реализацији пројекта финансираног средствима буџета градске општине Обреновац у претходној години.

26. Пријаву КУД-а «Прва Искра» – Барич са пројектом «Набавка (обнова) костима (ношње) за потребе сценског наступа ансамбла». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је културно-уметничко стваралаштво и аматеризам.

27. Пријаву Студија за извођачку уметност «Сцена за младе» са пројектом «Глумачке радионице за децу и младе на територији општине Обреновац у току школске 2012/2013. године».Након увида у конкурсну документацију Комисија је констатовала да Студио за извођачку уметност «Сцена за младе» нема право учешћа на конкурсу, јер није регистрован на територији градске општине Обреновац.

II

Од укупно 27 пријава на конкурсу, Комисија предлаже да се 9 пријава одбаци из разлога што уз пријаву није поднета комплетна документација, односно није поднета у складу са прописаним административним условима и то:

1. Пријава Удружења мештана села Забрежје «Завичајно коло Забрежана» са пројектом «Забрешке новине» јединствене српске сеоске новине. Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер недостаје копија завршног извештаја о реализацији пројекта финансираног средствима буџета градске општине у претходној години и тражена средства за реализацију пројекта превазилазе износ одлуком прописаних средстава по једном пројекту ( по овом конкурсу максималан износ тражених средстава не сме бити већи од 300.000,00 динара ).

2. Пријава Пољопривредно-хемијске школе у Обреновцу са пројектом «Музеј посавског села». Оцењено је да школе у свом статуту нису регистроване за област културне делетности и да немају право учешћа на овом конкурсу.

3. Пријава Агенције за издавачку делатност и дистрибуцију «Плави Феникс» са пројектом «Камен на камен». Након увида у конкурсну документацију чланови Комисије су констатовали да ово Удружење не испуњава услове прописане одлуком о расписивању конкурса, јер тражена средстава за реализацију пројекта  превазилазе иноз одлуком прописаних средстава по једном пројекту (по овом конкурсу максималан износ тражених средстава не сме бити већи од 300.000,00 динара)

4. Пријава КУД-а «Круна» Велико Поље са пројектом «Летња сцена». Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер недостаје копија извештаја о стању рачуна подносиоца пријаве – биланс стања и биланс успеха за претходну годину са доказом да је извештај поднет Агенцији за привредне регистре.

5. Пријаву Удружења грађана «Лекс национал» са пројектом «Oбреновачки филмски фестивал».Након увида у конкурсну документацију чланови Комисије су констатовали да ово Удружење не испуњава услове прописане одлуком о расписивању конкурса, јер  тражена средстава за реализацију пројекта превазилазе износ одлуком прописаних средстава по једном пројекту (по овом конкурсу максималан износ тражених средстава не сме бити већи од 300.000,00 динара)

6. Пријава Прве обреновачке основне школе са пројектом «Дечији вајарски атеље». Оцењено је да школе у свом статуту нису регистроване за област културне делетности и да немају право учешћа на овом конкурсу.

7. Пријаву КУД-а «Драган Марковић» са пројектом «Певам песнике». Након увида у конкурсну документацију чланови Комисије су констатовали да ово Удружење не испуњава услове прописане одлуком о расписивању конкурса, јер тражена средстава за реализацију пројекта  превазилазe износ одлуком прописаних средстава по једном пројекту (по овом конкурсу максималан износ тражених средстава не сме бити већи од 300.000,00 динара).

8. Пријаву Библиотеке «Влада Аксентијевић» Обреновац са пројектом «Окрени,обрни – бајку»(радионица за писање дезорјентисаних бајки). Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер недостаје копија завршног извештаја о реализацији пројекта финансираног средствима буџета градске општине Обреновац у претходној години.

9. Пријаву Студија за извођачку уметност «Сцена за младе» са пројектом «Глумачке радионице за децу и младе на територији општине Обреновац у току школске 2012/2013. године».Након увида у конкурсну документацију Комисија је констатовала да Студио за извођачку уметност «Сцена за младе» нема право учешћа на конкурсу, јер није регистрован на територији градске општине Обреновац.

III

Од преосталих 18 пријава, Комисија предлаже да се за два пројекта не одобре средства за финансирање, јер се пројекти односе на набавку костима (ношње) за потребе сценског наступа, а да немају наведене програмске активности у наредном периоду,  из ког разлога наведени пројекти нису ни оцењивани, односно бодовани, а то су пројекти следећих носилаца:

1. КУД-а «Стублине» – Стублине са пројектом «Пројекат (програм) набавке (обнове) костима (ношње) за потребе сценског наступа ансамбла».

2. КУД-а «Прва Искра» – Барич са пројектом «Набавка (обнова) костима (ношње) за потребе сценског наступа ансамбла». Оцењено је да је приложена документација комплетна.

IV 

ПРЕДЛОГ КОНАЧНЕ РАНГ ЛИСТЕ СА БОДОВИМА 16 ПРЕОСТАЛИХ ПРОЈЕКАТА

По разматрању пријава и достављене документације подносилаца који испуњавају услове конкурса, од стране свих чланова Комисије, пројекти су појединачно оцењени у складу са мерилима и критеријумима утврђеним Правилником и Одлуком о расписивању конкурса. У овом извештају се даје збир укупних бодова за сваки пројекат, на основу чега је сачињена

РАНГ ЛИСТА на начин како следи:

1. Драмској групи «Ћоше» са пројектом «Графити нашег града ( четири представе и фестивал као пилот пројекат)», припада укупно 60,71 бодова.

2.  Удружењу грађана « Снага оптимизма» са пројектом «Моје село – фотографИја», припада укупно 58,86 бодова.

3. Удружењу грађана «Студио Дуња» са пројектом «Обреновац у 19. веку», припада укупно 55,57 бодова.

4.  Наташи Лазаревић са пројектом «У шкрињи (радионица етно веза)», припада укупно 55,28 бодова.

5. Центру за очување традиције и културе «Термоелектране Никола Тесла» са пројектом Омладински женски хор «Обреновачке девојке», припада укупно 54,86 бодова.

6.  Јелене Вукосављевић са пројектом «Последња станица Вуковар», припада укупно 54,86 бодова.

7. Марку Ристићу, неформална група Културна мрежа Обреновца са пројектом Изложба фотографија «Звук кроз светло», припада укупно 53,71 бода.

8. Маји Јовановић са пројектом Дечји градски хор «Круна од нота», припада укупно 52,28 бодова.

9. Агенцији «Обреновачка хроника» са пројектом «Обреновачка џепна књига», припада укупно 48,28 бодова.

10. Ненаду Аћимовићу са пројектом «Школа цртања и сликања, јануар-јун 2013», припада укупно 48,28 бодова.

11. Николи Јанковић, бенд У Змајевом Гнезду са пројектом Промоција албума «Смрт фашизму, слобода-челик 2:0», припада укупно 38 бодова.

12. ЈП Спортско културни центра «Обреновац» са пројектом Монографија «30 година Дома културе и спортова», припада укупно 37,28 бодова.

13. Удружењу-Позоришној трупа «Хатор» са пројектом «ОбреноВизација фест», припада укупно 37,14 бодова.

14. Немањи Окиљевић са пројектом Мурал «Вожд Карађорђе», припада укупно 35,86 бодова.

15. Бранку Милојевићу, Бенд Буковски са пројектом Концертна промоција албума «У Диму», припада укупно 35 бодова.

16. Удружењу грађана «Будућност Обреновца» са пројектом «Чувари баштине», припада укупно 34,28 бодова.

Комисија предлаже да се носиоцима реализације пројеката од 1 до 10  утврђене ранг листе средства из буџета одобре у траженом или умањеном износу у зависности од врсте спецификације трошкова и оцене њихове реалности 

V

ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ЋЕ СЕ ФИНАНСИРАТИ ИЗ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ У 2012. ГОДИНИ, СА ИЗНОСОМ СРЕДСТАВА

На основу Ранг листе из тачке IV овог извештаја, Комисија предлаже Већу и председнику градске општине Обреновац да донесу одлуку о избору 10 пројеката из области културе, који ће се финансирати средствима буџета градске општине Обреновац у 2012. години са  укупним износом од 1.499.884,00 динара. Изабрани пројекти покривају широко постављену структуру крајњих корисника и њима су обухваћени садржаји који подразумевају разне старосне узрасте и афинитете.

 Предлаже се да се носиоцима реализације пројеката од 1 до 10 одобре следећи појединачни износи:

  1. Драмској групи «Ћоше» за пројекат «Графити нашег града ( четири представе и фестивал као пилот пројекат)», предлог је да се пројектом наведени износ од 298.000,00 динара, умањи за 4.000,00 динара од непредвиђених трошкова пројекта који се тичу путних трошкова, костима, сценографије и реквизита и да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 294.000,00 динара.
  1. Удружењу грађана « Снага оптимизма» за пројекат  «Моје село – фотографИја», предлог је да се пројектом наведени износ од 240.000,00 динара, умањи за 40.000,00 динара од предвиђених трошкова за закуп стране у часопису «Обреновачка хроника» и да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 200.000,00 динара.
  1. Удружењу грађана «Студио Дуња» за  пројекат «Обреновац у 19. веку», предлог је да се пројектом наведени износ од 300.000,00 динара, умањи за 31.000,00 динара од трошкова предвиђених за штампање брошуре, за 15.000,00 од трошкова штампања фотографија за изложбу и за трошкове изнајмљивања простора у укупном износу од 41.000,00 динара и да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 213.000,00 динара.
  1. Наташи Лазаревић за  пројекат  «У шкрињи (радионица етно веза)», предлог је да се определе тражене средства у укупном износу од 148.425,00 динара.
  1. Центру за очување традиције и културе «Термоелектране Никола Тесла», за пројекат Омладински женски хор «Обреновачке девојке», предлог је да се пројектом наведени износ од 300.000,00 динара, који је предвиђен за  пројектне активности у трајању од 10 месеци, умањи у складу са реализацијом пројекта за четири месеца, тако што ће у оквиру трошкова за људске ресурсе за Невену Ковачевић хонорар износити 48.000,00 динара, а за Биљану Коњевић 24.000,00 динара. Остали трошкови наведени у буџету пројекта нису прихваћени као реални и предлог  је да се за овај пројекат определе средства само на име људских ресурса у укупном износу од 72.000,00 динара.
  1. Јелене Вукосављевић за пројекат «Последња станица Вуковар», предлог је да пројектом наведени износ од 300.000 динара, умањи за услуге преламања и штампања у износу од 100.000,00 динара и за трошкове пројектних активности у износу од 50.000,00 динара и да се за овај пројекта определе средства у укупном износу од 150.000,00 динара.
  1. Марку Ристићу, неформална група Културна мрежа Обреновца за пројекат Изложба фотографија «Звук кроз светло», предлог је да се пројектом наведени износ од 117.300,00 динара, умањи од предвиђених трошкова за графичку припрему каталога и штампања за 17.200,00 динара и од трошкова за најавне плакате за 10.000,00 динара и да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 90.100.00 динара
  1. Маји Јовановић за пројекат Дечји градски хор «Круна од нота», предлог је да се пројектом наведени износ од 299.975,00 динара који је предвиђен за  пројектне активности у трајању од шест месеци, умањи у складу са реализацијом пројекта за четири месеца, тако што ће у оквиру трошкова за људске ресурсе за Мају Јовановић, координатора и диригента хонорар бити умањен за 177.616,00 динара и предлог је да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 122.359,00 динара.
  1. Агенцији «Обреновачка хроника» за пројекат «Обреновачка џепна књига», предлог је да се пројектом наведени износ од 225.000,00 динара, умањи за 115.000,00 и да се за овај пројекат определе средства само за трошкове штампе књижевног дела у укупном износу од 110.000,00 динара.
  1. Ненаду Аћимовићу за пројекат «Школа цртања и сликања, јануар-јун 2013», предлог је да се пројектом наведени износ од 300.000,00 динара, који је предвиђен за пројектне активности у трајању од 6 месеци, умањи у складу са реализацијом пројекта за четири месеца ( по два часа недељно), тако што ће у оквиру трошкова за људске ресурсе за Ненада Аћимовића, главног предавача, хонорар бити умањен за 65.000,00 динара, хонорар за Немању Окиљевића, асистента бити умањен за 75.000,00 динара, као и 60.000,00 динара од текућих трошкова пројекта и да се за овај пројекат определе средства у укупом износу од 100.000,00 динара.  

VI

За шест рангираних пројеката који су оцењени са мање од 40 бодова, Комисија предлаже да се не одобре средства због лошег квалитета предлога пројекта и предлога буџета, а то су пројекти следећих носилаца:

1.  Николи Јанковић, бенд У Змајевом Гнезду са пројектом Промоција албума «Смрт фашизму, слобода-челик 2:0», припада укупно 38 бодова.

2.. ЈП Спортско културни центра «Обреновац» са пројектом Монографија «30 година Дома културе и спортова», припада укупно 37,28 бодова.

3. Удружењу-Позоришној трупа «Хатор» са пројектом «ОбреноВизација фест», припада укупно 37,14 бодова.

4. Немањи Окиљевић са пројектом Мурал «Вожд Карађорђе», припада укупно 35,86 бодова.

5.  Бранку Милојевићу, Бенд Буковски са пројектом Концертна промоција албума «У Диму», припада укупно 35 бодова.

6. Удружењу грађана «Будућност Обреновца» са пројектом «Чувари баштине», припада укупно 34,28 бодова.

VII

По разматрању предлога Комисије, а на основу сагласности Већа градске општине, председник градске општине донеће одлуку о избору пројеката који ће се финансирати из буџета градске општине Обреновац у 2012. години, у складу са предложеном Ранг листом за 10 пројеката, чија је укупна вредност 1.499.884,00 динара. Одлуку је потребно доставити учесницима јавног конкурса и објавити на исти начин на који је објављен јавни конкурс.

На основу Одлуке из првог става ове тачке председник градске општине закључиће уговоре о финансирању пројеката из области културе средствима буџета градске општине у 2012. години у року од 15 дана од дана доношења Одлуке. 

Сви подносиоци пројкта којима буду опредељена средства из буџета градске општине Обреновац, по овом конкурсу, су дужни да на обрасцима који ће бити приложени уз Уговор, достављају наративне и финансијске месечне извештаје ( у року од 7 дана по истеку месеца) и завршни извештај након реализације пројекта, најкасније у року од 45 дана, а по истеку текуће године у којој су средства одобрена.

Одлука о финансирању пројеката се може погледати овде
Одлука о одбацивању пројеката се може погледати овде
Одлука о одбијању пројеката се може погледати овде.