Фестивал фолклора ”Ђерам чувари традиције” и ове године организован је у оквиру  манифестације ”Обреновачко културно лето”. Дефилеом улицама месне заједнице Скела  у суботу, 2. септембра званично је отоврен фестивал.

Удружење Ђерам има 38 чланова из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске, који се деценијама уназад окупљају са заједничким задатком, који пре свега подразумева очување културе и традиције народа.

– Основни циљ нам је да очувамо традицију народних игара и песама. Чланови овог удружења су углавном сеоска културно уметничка друштва – навео је председник КУД ”Милоје Бељинац” Томислав Бркић.

Одржавање ове културне манифестације подржала је Градска општина Обреновац.

– Градска општина Обреновац, као и Одбор за неговање традиције и културе инсистирају на очувању српске традиције и културне баштине нашег народа. Радује нас што је учешће у дефилеу узело преко 120 малишана, а подржавањем оваквих програма, Градска општина Обреновац подстаћи ће културно уметничка друштва, да и даље раде, да у својим местима негују културу и традицију – рекао је начелник одељења за информисање и бригу о младима Борис Богдановски.

Игре из свог краја на фестивалу ”Ђерам чувари традиције” ове године представило је и културно уметничко друштво из околине Добоја.

– Домаћини су љубазни, лепо смо дочекани и деца су презадовољна. Важно је да се деца упознају, да размене обичаје и културу – истакао је представник КУД ”’Напредак” из Добоја Рајко Ђурђевић.