У Основној школи “Посавски партизани ” данас је потписан уговор о сарадњи између општине Обреновац и Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије. Сарадња укључује тестирање деце нижих разреда свих основних школа на територији општине Обреновац.

Тестирање обухвата проверу моторичких, физичких и  спортских могућности деце. 

Према речима директора Завода Јасминка Поздерца, Завод  је преко конкурса који је објавила компанија Кока Кола успео да, од великог броја пријављених из целог света, добије средства  за реализацију тестирања малишана у једанаест градова у Србји.

– Ми нисмо тек тако одабрали Обреновац. Ово је општина која мисли на своје малишане и која свим својим средствима и могућностима ради на томе да се деца из Обреновца развијају и живе на правилан начин. Доказ за то је увођење професора физичке културе у наставу у нижим разредима, као и рекреативни опоравак за малишане на планинама током целе године. Због тога ми крећемо у ова тестирања баш из Обреновца, јер је Обреновац пример добре праксе како се поступа са најмлађима – казао је Поздерац.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да је Градска општина Обреновац потпуно посвећена развоју деце.

– Захваљујући овим прегледима добичемо комплетну слику здравственог стања и уколико за то буде било потребе моћи ћемо да те проблеме коригујемо – рекао је Чучковић.

Председник скупштине ГО Обреновац Жељко Јоветић  је нагласио да ми живимо у стереотипима и да та ствар мора да се промени.

– Ми и даље мислимо да је наш систем образовања најбољи, а резултати говоре другачије. Ово што Кока Кола и Републички завод за спорт и медицину спорта раде је сјајно за Обреновац, јер неће бити узорака него ће комплетана популација од првог до четвртог разреда бити тестирана, а то је око 3200 деце. Ми ћемо добити јасну слику тог узраста и то ће бити репрезентативан узорак за целу Србију. После тога када се резултати тестирања обраде мораће се предузети неке мере. Да ли ће то бити мере које је предузела општина Обреновац не знам, али се искрено надам да хоће, и да ће се систем наставе физичког васпитања од првог до четвртог разреда бити уведен на територији целе Србије по моделу општине Обреновац – рекао је Јоветић.


Носилац пројекта и  заменица директора Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије др Сања Мазић наглашава да ће бити три дела тестирања. 

– Тестирање ће обухватити здравствени, психолошки и моторички део. Ми ћемо вршити тестирања у 11 градова и пет региона у Србији које ће обухватити 12 460 деце. Сам пројекат би требало да подразумева да ми подједнако радимо са учитељицама, у смислу обуке како и на који начин деца треба да вежбају и правилно се физички развијају – казала је др Мазић.  

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије овај пројекат реализује уз подршку компаније Кока Кола која је обезбедила средства за реализацију. 

{youtube}KowXwrEv0mw{/youtube}