У недељу, 16. децембра, у позоришној сали Спортско-културног центра “Обреновац”, у 20.00 часова биће одржан позоришни експеримент “Представа” у шведско-српској копродукцији.

Удружење “Шта хоћеш” организује гостовање шведско-српске копродукције “Представе” као део мини-турнеје коју ће ова представа имати по градовима Србије у оквиру кампање “16 дана активизма против насиља над женама”.

Ова провокативна дуодрама базирана је на књизи шведске ауторке Марије Свеланд “Bitter Bitch” о жени у 30-им која је преплављена горчином и бесом због положаја жене у друштву, породици. Кроз “Представу” се публика упознаје са шареним и блескастим светом ограничења сценских конвенција и питорескним и веселим конвенцијама класног партијархалног друштва у ком живимо. 

“Представа” позива на емаципацију жене, али и на еманципацију публике; на деконуструкцију слике о жени као “објекту са функцијом”, на ослобађање илузије о жени као роду који је увек у односу, роду који сам за себе није ништа осим можда негација универзалног.

Ради употпуњења концепта позоришног експеримента, истраживања везе између сцене и публике, политичког и приватног, и гледалиште и глумци ће у Обреновцу бити на истој равни, а након представе гледаоци ће имати прилику да дискутују о темама представе са делом ауторског тима.

Аутори представе: Нина Марковић Матхис, Ана Дубљевић, Далија Аћин Тхеландер, Бојана Лазић, Милан Марковић Матхис
Копродукциони партнери: Цикада (Малме, СЕ), Станица (Београд, РС) и Битеф театар (Београд, РС).

Подршка реализацији гостовања “Представе“ у Обреновцу: ЈП Спортско-културни центар “Обреновац” и Канцеларија за младе ГО Обреновац.

{youtube}2CfKGkhhmn8{/youtube}