Уговор којим ће се омогућити још једна реализација пројеката енергетске санације домаћинства на територији општине Обреновац потписан је данас у Београду. Уговор су потписали председник Градске општине Обреновац Милош Станојевић и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић. Реч је о новом циклусу програма, путем којег је током ове године подржана реализација замене столарије за 112 домаћинства широм општине Обреновац.

Милош Станојевић, председник Градске општине Обреновац је изјавио да потписани уговор говори о томе колико општина Обреновац брине о заштити животне средине и енергетској ефикасности.

– Већ смо имали прилике да спроводимо овакве конкурсе и било је стварно велико интересовање наших суграђана, што показује њихово разумевање и државе, а и самог друштва да мора да тежи томе да се што више мора водити рачуна о заштити животне средине и уштеди енергије – навео је Станојевић и детаљније објаснио значај овог уговора.

– Оно што ћемо добити овим уговором је да ћемо помагати нашим суграђанима у будућем периоду да наставе да раде на енергетској ефикасности њихових објеката, односно њихових кућа и станова и на тај начин ћемо штедети енергију – нагласио је Станојевић.

– На овај начин наши суграђани ће моћи да мењају столарију, уграђују соларне панеле, да раде на системима за грејање, што ће довести до додатне уштеде самих енергената. Ми смо имали један конкурс који је завршен и чија је реализација у току, ту смо имали 120 уговора које смо поделили за замену столарије. Сада нас очекује стандардна процедура, да распишемо конкурс за извођаче, а након тога ће бити у току године расписан и конкурс за суграђане који ће моћи да конкуришу за неку од субвенција – закљућио је Станојевић.

Дубравка Ђедовић, министарка рударства и енергетике је изјавила да су улагања у енергетску ефикасност приоритет.

– Да бисмо имали резултат какав желимо неопходна су улагања у јавне објекте, али је неопходна и подршка грађанима да смање потрошњу енергије у својим домовима и ми то спроводимо заједно кроз овај програм. Бавимо се битним активностима и битним радовима на домовима наших грађана, а то су пре свега замена врата и прозора, постављање изолације, уградња ефикаснијих котлова, постављање соларних панела – поручила је Ђедовић.