Комисија за сарадњу са невладиним организацијама и омладином на седници одржаној 27.11.2012. године, на основу члана 14. Правилника о начину финансирања пројеката организација цивилног друштва, непрофитних и неполитичких организација средствима буџета градске општине Обреновац VI–03 број 020-1/82 од 21.09.2012.године, а по спроведеном јавном конкурсу расписаном 25.октобра 2012. године, Већу градске општине подноси

ИЗВЕШТАЈ

  О СПРОВЕДЕНОМ ДРУГОМ ЈАВНОМ КОНКУРСУ ЗА УЧЕШЋЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ У ФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА, НЕПРОФИТНИХ И НЕПОЛИТИЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА И УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА (У ДАЉЕМ ТЕКСТУ НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ) СРЕДСТВИМА БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ ЗА 2012. ГОДИНУ, РАСПИСАНОГ ОДЛУКОМ VI-03 бр. 020-1/90 од 25 октобра 2012. ГОДИНЕ

I

На други јавни конкурс расписан Одлуком председника градске општине за финансирање пројеката невладиних оргаизација средствима буџета градске општине Обреновац за 2012. годину, који је био отворен од 25. октобра до 09. новембра 2012 .године, стиглo je 11 пријава, следећих невладиних организација:

  1. 1. Пријава Друштва за церебралну и дечју парализу Обреновац са пројектом «Теренска подршка породици+полудневни боравак». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је екологија, заштита животне средине, здравља грађана и заштита животиња.
  1. 2. Пријава Центра за грађанско деловање са пројектом «Дивизија са мреже». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је програми за омладину.
  1. 3. Пријава Асоцијације за социјални и одрживи развој «Арго» са пројектом Едукативно-креативни програм за младе у ризику «Могу и ја». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је програми за омладину.
  1. 4.  Пријава Удружења грађана «О2» са пројектом «Деца и рециклажа». Оцењено је да је приложена документација није комплетна, јер изјава партнера пројекта није потписана од стране овлашћеног лица.
  1. 5. Пријава Удружења грађана «Зелени Обреновац»са пројектом «Говорим тихо и носим пса са собом». Оцењено је да  приложена документација није комплетна, јер за реализацију пројекта недостаје партнерски однос са ЈКП «Обреновац» и сагласност Oдељења за урбанизам и комунално-грађевинске послове Управе градске општине Обреновац..
  1. 6. Пријава Удружења грађана «Еко-двориште»са пројектом «Зелени буквар». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је екологија, заштита животне средине, здравље грађана и заштита животиња.
  1. 7. Пријава Хуманитарног центра «Ром» Обреновац са пројектом «Корак по корак успех». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је програми из области формалног и неформалног образовања, науке, културе и информасања.
  1. 8. Пријава Удружења грађана «Снага оптимизма» са пројктом «Чини добро». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је програми за омладину.
  1. 9. Пријава Удружења грађана «Будућност Обреновца» са пројектом «Школа страних језика – енглески,француски». Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер недостаје програм са дефинисаним темама, радне биографије предавача  и предлог пројекта на ЦД-у.
  1. 10. Пријава Удружења грађана хуманиста за коксаки истраживања «Вивацитет» са пројектом «Наше здравље у нашим рукама». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је екологија, заштита животне средине, здравља грађана и заштита животиња.
  1. 11. Пријаву Удружења грађана «ЛЕКС национал» са пројектом «Лекспериментал». Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер недостаје програм са дефинисаним темама и копија решења партнерске организације о упису у регистар.

II

Од укупно 11 пријава на конкурсу, Комисија прелаже да се 4 пријаве одбаце из разлога што уз пријаву није поднета комплетна документација, односно није поднета у складу са прописаним циљевима и административним условима, и то:

  1. 1. Удружења грађана «О2» са пројектом «Деца и рециклажа». Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер изјава партнера пројекта није потписана од стране овлашћеног лица.
  1. 2. Удружења грађана «Зелени Обреновац»са пројектом «Говорим тихо и носим пса са собом». Оцењено је да  приложена документација није комплетна, јер за реализацију пројекта недостаје партнерски однос са ЈКП «Обреновац» и сагласност Одељења за урбанизам и комунално-грађевинске послове градске  општине Обреновац.
  1. 3.  Удружења грађана «Будућност Обреновца» са пројектом «Школа страних језика – енглески,француски». Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер недостаје програм са дефинисаним темама, радне биографије предавача  и предлог пројекта на ЦД-у.
  1. 4. Удружења грађана «ЛЕКС национал» са пројектом «Лекспериментал». Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер недостаје програм са дефинисаним темама и копија решења партнерске организације о упису у регистар 

III

Од преосталих 7 пријава, Комисија предлаже да се за 2 пројекта  не одобре средства за финасирање, због лошег квалитета предлога пројекта и предлога буџета, из ког разлога наведени пројекти нису ни оцењивани, односно бодовани, а то су  пројекти следећих носилаца:

1.  Хуманитарног центра «Ром» Обреновац са пројектом «Корак по корак успех». Чланови Комисије су констатовали да је неjaсно како ће се доћи до 25-оро деце оба пола, која су им циљна група. Са друге стране, у пројекту се истиче да ХЦ Ром има егзактне податке да их баш 25 проводи највећи део времена на улици бавећи се “скитничењем, просјачењем и ситним крађама”. Партнерска организација је ОШ Грабовац. Не видимо њену улогу, јер би се активности изводиле у просторијама ХЦ Ром у Звечкој. Нејасно је како би се деца довозила до просторија удружења и буџетом није планиран новац за ту намену. Буџет је штуро образложен, не види се цена рада по сату нити су трошкови пројектних активности добро образложени.

2. Удружења грађана хуманиста за коксаки истраживања «Виацитет» са пројектом «Наше здравље у нашим рукама», јер су чланови Комисије мишљења да се лекарски прегледи наведени у предлогу пројекта, могу обављати на секундарном и терцијарном нивоу здравствене заштите, уз оверен упут изабраног лекара из Дома здравља.
У Србији сваки грађанин има право на здравствену заштиту. Они који имају приходе, плаћају своје здравствено осигурање, док за грађане који их немају, здравствено осигурање плаћа Република Србија

IV

ПРЕДЛОГ КОНАЧНЕ РАНГ ЛИСТА СА БОДОВИМА  5 ПРЕОСТАЛИХ  ПРОЈЕКАТА

По разматрању пријава и достављене документације подносиоца који испуњавају услове конкурса, од стране свих чланова Комисије пројекти су појединачно оцењени у складу са мерилима и критеријумима утврђеним Правилником и Одлуком о расписивању конкурса. У Овом извештају се даје збир укупних бодова за сваки пројекат, на основу чега је сачињена

РАНГ ЛИСТА на начин како следи:

1. Удружењу грађана «Снага оптимизма» за  пројкат «Чини добро», припада укупно 63 бода.

2. Друштву за церебралну и дечју парализу Обреновац за пројекат «Теренска подршка породици+полудневни боравак», припада укупно 55,6 бодова.

3. Удружењу грађана «Еко-двориште» за  пројекат «Зелени буквар», припада укупно 55,2 бода.

4. Асоцијацији за социјални и одрживи развој «Арго» за  пројекат Едукативно-креативни програм за младе у ризику «Могу и ја», припада укупно 53,4 бода.

5. Центру за грађанско деловање за пројекат «Дивизија са мреже», припада укупно 50,8 бодова.

V

ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ЋЕ СЕ ФИНАНСИРАТИ ИЗ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ У 2012. ГОДИНИ, СА ИЗНОСОМ СРЕДСТАВА

            На основу Ранг листе из тачке IV овог извештаја Комисија предлаже Већу и председнику градске општине Обреновац да донесу одлуку о избору пројеката невладиних организација, који ће се финансирати средствима буџета градске општине Обреновац у 2012. години са  укупним износом од 1.771.967,00 динара.

            Предлаже се да се носиоцима реализације пројекта од 1 до 5 одобре појединачни износи у висини тражених средстава на основу предложених буџета:  

1. Удружењу грађана «Снага оптимизма» за  пројкат «Чини добро», предлог је да се одобри пројектом наведени износ од 399.502,00 динара.

2.  Друштву за церебралну и дечју парализу Обреновац за пројекат «Теренска подршка породици+полудневни боравак», предлог је да се одобри пројектом наедени износ од 330.820,00 динара.

3. Удружењу грађана «Еко-двориште» за  пројекат «Зелени буквар», предлог је да се одобри пројектом наведени износ од 398.160,00 динара

4. Асоцијацији за социјални и одрживи развој «Арго» за  пројекат Едукативно-креативни програм за младе у ризику «Могу и ја», предлог је да се одобри пројектом наведени износ од 286.385,00 динара.

5. Центру за грађанско деловање за пројекат «Дивизија са мреже», предлог је да се одбри пројектом наведени износ од 357.100,00 динара.

VI

            По разматрању предлога Комисије а на основу сагласности Већа градске општине, председник градске општине донеће одлуку о избору пројеката који се финансирају из буџета градске општине Обреновац у 2012. години, у складу са предложеном Ранг листом која садржи 5 пројеката и чија је укупна вредност 1.771.967,00 динара.

            Одлуку је потребно доставити учесницима јавног конкурса и објавити на исти начин на који је објављен јавни конкурс.

            На основу Одлуке из првог става ове тачке председник градске општине закључиће уговоре о финансирању пројеката невладиних организација средствима буџета градске општине у 2012. години у року од 15 дана од дана доношења Одлуке. 

Сви подносиоци пројекта којима буду опредељена средства из буџета градске општине Обреновац, по овом конкурсу, су дужни да на обрасцима који ће бити приложени уз Уговор, достављају наративне и финансијске месечне извештаје ( у року од 7 дана по истеку месеца ) и завршни извештај (након реализације пројекта, најкасније у року од 45 дана.), по истеку текуће године у којој су средства одобрена.

Одлука о избору по Другом јавном конкурсу пројеката невладиних организације који ће се финансирати средствима буџета ГО Обреновац за 2012. годину 
Одлука о одбацивању пријава на Други јавни конкурс за финансирање пројеката невладиних организација средствима буџета ГО обреновац за 2012. годину
Одлука о одбијању пријава и финансирања поднетих пројеката две невладине организације средствима буџета ГО Обреновац по Другом јавном конкурсу за 2012. годину