Из Секретаријата за инспекцијске послове и Комуналне полиције подсећају сва физичка лица, предузетнике и правна лица на њихову обавезу да уклањају снег и лед испред својих објеката. Истовремено, из инспекције апелују на грађане да се, с обзиром да су тротоари у највећој мери очишћени, не крећу коловозом како не би угрозили своју и сугурност свих учесника у саобраћају.

Одлуком о комуналном реду прописано је да је за уклањање снега и леда са железничких и аутобуских станица, из отворених тржних центара, сајмова, спортских објеката и сличних простора одговорно правно лице односно предузетник који користи или одржава наведену површину.

Истом одлуком прописано је да су за уклањање снега и леда са тротоара ширине до пет метара који се налазе испред стамбене зграде, пословних зграда и пословних простора, стамбено-пословних зграда, објеката у изградњи, око неизграђеног грађевинског земљишта и са других саобраћајних површина у јавном коришћењу  (интерне саобраћајнице, прилазне стазе, пешачке стазе око зграда или између њих и сл.), одговорна правна и физичка лица која их користе као власници, корисници непокретности, закупци или као непосредни држаоци те непокретности.

За уклањање снега и леда око монтажних објеката привременог карактера, постављених на делу јавне саобраћајне површине у ширини до пет метара око објекта, одговорно је лице коме је одобрено постављање тог објекта.

Инвеститори и извођачи радова одговорни су за уклањање снега и леда са тротоара и пешачких стаза који се граниче са површинама на којима се изводе радови.

Уклањање снега и леда са површина врши се тако да се не затрпавају сливници и да снег и лед не ометају саобраћај на коловозу и пролаз пешака тротоаром. 

Са кровова и других спољних делова зграда који се граниче са јавном саобраћајном површином или саобраћајном површином у јавном коришћењу, власник односно корисник зграде дужан је да уклања леденице ради спречавања опасности по живот и здравље људи и безбедности добара и околине. 

За непоступање по одредбама одлуке, прописане новчане казне износе од 50.000 до 1.000.000 динара за правно лице, за одговорно лице у привредном друштву или правном лицу новчана казна је од 2.500 до 75.000 динара и за предузетника новчана казна је од 5.000 до 250.000 динара 

Новчаном казном на лицу места коју наплаћује комунални инспектор односно комунални полицајац у износу од 20.000 динара казниће се правно лице и предузетник, а новчаном казном од 5.000 динара физичко лице.

Извор: Беоинфо