Поводом 3. децембра, Светског дана особа са инвалидитетом, Градска општина Обреновац је покренула пројекат “Бити исти-бити посебан” који је намењен особама са инвалидитетом које живе на територији општине Обреновац.

Основни циљ пројекта је активан приступ у подизању квалитета живота особа са инвалидитетом, а данас је представљен стручни тим који ће бити ангажован на планирању, спровођењу и еваулацији програмских активности. 

Према речима члана стручног тима, др Ненада Бјелице, активности ће се спроводити током читаве године. 

– План и програм обихвата комплетну 2013. годину са активностима које су усмерене на укључивање особа са инвалидитетом у нормалне друштвене токове. Ми смо као општина спремни да се са овим изазовима суочимо на прави начин. Идемо корак испред државе, јер иако је донет нацрт закона који локалним самоуправама омогућава активнију улогу у здравственој заштити особа са инвалидитетом, ми нећемо чекати његову примену него ћемо  као одговорна општина преузети одговорност – рекао је Бјелица.

Стручни сарадник у тиму Југославе Зајић  је нагласила да је поред основног циља потребно људе са инвалидитетом извести из оквира који намеће њихов хендикеп.

–  Планирано је да се организују излети , спортско-културна дешавања и манифестације, разне креативне и уметничке радионице и  да их хендикеп не ограничава у испољавању  њихових квалитета и талената – казала је Југослава Зајић. 

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић  је рекао да он не може знати који су тачно проблеми са којима се сусрећу особе са инвалидитетом у овом граду и позвао их  да активно учествују у овом пројекту.

– Без обзира да ли је неко рођен са хендикепом или је касније у току живота имао ту несрећу да га задеси таква судбина, ти људи треба да знају да нису сами и да више не буду у своја четири зида. Општина Обреновац ће узети активно учешће, било кроз обиласке, геренто домаћице или преко неких других друштвених дешавања и дружења – рекао је Чучковић.

Председник се осврнуо и на недостатак евиденције особа са инвалидитетом на територији општине.

– Не располажемо ажурним подацима и овим путем апелујем  на особе са инвалидитетом  и особе са сметњама у разовју, као и на њихове старатеље  да се јаве и да се договоримо у који ће се програм укључити.  Морам да нагласим да ти људи за нас нису бројеви него да свако од њих има име и презиме и општина Обреновац ће се максимално посветити сваком од њих – закључио је Мирослав Чучковић.

Овом приликом су и ученици који су победили на литерарном конкурусу “Како ви доживљавате особе са инвалидитетом” које је организовало Удружење грађана “Поверење” прочитали своје радове.

Удружење грађана “Поверење”, уз подршку Канцеларије за младе Управе ГО Обреновац, поводом Светског дана особа са инвалидитетом организује вечерас у 18.00 часова, у позоришној сали Спортско-културног центра “Обреновац”, пројекцију анимираног филма “Ледено доба 4”.  Улаз на пројекцију је слободан.

{youtube}VziHibpj5Og{/youtube}