Другог дана Сајма локалне самоуправе општина Обреновац се представила на панел дискусији “Организација и финансирање месних заједница у Србији”.

Панел дискусију водио је  помоћник у Министарству за регионалан развој и локалну самоуправу Саша Могић. Као добар пример  праксе организације месних заједница своје искуство изнела је и општина Обреновац. Према речима председника општине Обреновац Мирослава Чучковића ово је била идеална прилика да се пракса која већ годинама даје позитивне резултате представи и другима. Од ове године представници месних заједница бирају се непосредно, а новина је и да су нека овлашћења пребачена на саме месне заједнице.


– Месне заједнице се финансирају из буџета, сопственим приходима, мешовитим приходом и оним што остваре својим радом – каже Милорад Мијаиловић, члан Већа задужен за рад са месним заједницама. 

За наредну годину пројектује се у општинском буџету тридесет милиона динара за финансирање месних заједница.

– На месне заједнице су пребачени стални трошкови, а то значи да су комуналне услуге, трошкови платног промета и слично сада код њих, а не код локалне самоуправе. Такође, дати су им на управљање и одржавање објекти месних заједница за чије ће се одржавање сада они бринути на прави начин са већим износом и већим средствима –  нагласио је Мијаиловић.

{youtube}LlN-s5d8eCY{/youtube}