У Галерији Спортско-културног центра “Обреновац” одржана је промоција фотомонографије “Пут” Миладина Чолаковића. Посетиоци су имали прилику да виде тридесет дела из фотомонографије. 

Аутор је на  јединствен начин успео публици да прикаже живот Рома и њихов порив ка номадском начину живота. На слојевит начин и апсолутно тачно аутор приказује своје виђење тог за нас тако далеког света. Свака фотографија  са собом носи причу  и у слојевима или скривеним детаљима детаљно дочарава номадски живот. Са ликовног аспекта понављањем форме и дуплирањем елемената аутор приказује равнотежу у том њиховом свету и погледу на живот који је по речима профеосра Чолаковића врло једноставан.

– Они живе у садашњости, све што данас зараде данас и троше. Ако им се пије они пију, ако су гладни једу. Ја сам их чак и питао да ли остављају неки новац са стране, али сам добио одговор “Па имамо мечку. За сутра  ћу сутра да зарадим” – изјаво је Чолаковић.

У првом тренутку идеја је била да се после три године (1996-1998) објави монографија о њиховом животу. Аутор је за то време направио огроман број фотографија скоро живећи са неколико породица мечкара и обилазећи  целу Србију како би на аутентичан начин пренео њихов начин живота. Међутим ова монографија није угледала светлост дана.  Скоро 15 година касније аутор се враћа овим породицама и на суптилан начин реконструише фотографије направљене у доба док је мечкарење било законом дозвољено. Са дистанцом од скоро деценију и по публика  може видети у ком смеру се и на који начин живот портретисаних људи променио. 

По ауторовим речима ово није било могуће направити без подршке пријатеља и помоћи општине Обреновац.

– Део новца, тачније једну трећину, дала је покрајинска Влада а остало општина Обреновац. Ово није дело које је комерцијално, али са антрополошке стране веома значајно јер више оваквог вида живота нема. Такође, ово није могао да направи неко са стране, ја сам буквално морао да будем прихваћен у њихову заједницу и да будем део њих. Из целе ове приче изродило се доста добрих пријатељстава и ја нисам исти човек пре и после овог посла. Хвала им на томе – рекао је професор Чолаковић.

У Обреновцу се круг затвара не само зато што је аутор из овог града, него и због тога што је прва фотографија направљена на обреновачком вашаришту када је аутор са ливаде иза фубалског терена кренуо на пут који је приказан у овој фотомонографији.

{youtube}6hBfEksB5Cw{/youtube}