Данас је у Градској општини Обреновац одржана конференција за медије на којој је најављен програм “Заједно до дипломе” који је намењен студентима из материјално угрожених породица. Градска општина Обреновац је приликом планирања буџета за 2013. годину планирала меру која се односи на помоћ студентима из материјално угрожених породица, јер конкурс за студентске награде ГО Обреновац награђује само најбоље студенте.

Према речима председника општине Обреновац Мирослава Чучковића општина је одлучила да помогне и студентима који се налазе у тешкој материјалној ситуацији без обзира на успех на студијама.

– Против сиромаштва се можемо борити једино улагањем у знање. Овај програм “Заједно до дипломе” намењен најугроженијим студентима помоћи ће студентима да дођу до дипломе. Више се неће дешавати да студенти напуштају студије пред сам крај студирања јер нису у материјалној ситуацији да добију диплому. Ратови се више не воде оружјем него знањем, а ми желимо да пошаљемо поруку да се знање исплати – рекао је Чучковић.

Право на помоћ ће имати студенти који су на завршној години студија првог и другог степена високошколских установа чији је оснивач Република Србија,  који су први пут уписали завршну годину студија,  који имају до 30 година старости, који имају пребивалиште на територији Градске општине Обреновац и који су из материјално угрожених породица (укупан приход свих чланова домаћинства не прелази просечну зараду у Републици Србији према последњем објављеном податку).

– Мера о којој говори председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић свакако ће бити ветар у леђа студентима који су из материјално угрожених породица да дођу до дипломе. Мера је утемељена у нашем Локалном акционом плану за младе који је усвојен још 2010. године и коју у области социјалне политике предвиђа да треба створити једнаке шансе за све младе људе на територији општине Обреновац – казао је Душко Крстић, координатор Канцеларије за младе ГО Обреновац.

Он је позвао студенте који испуњавају услове да се јаве општини Обреновац како би се направила база података студената из материјално угрожених породица и адекватније планирала средства у  буџету за 2013. годину.

Студенти се могу јавити сваког уторка и четвртка од 12.00 до 15.00 часова у Канцеларију за младе, ул. Краља Александра Првог бр. 63  (у холу Спортско-културног центра “Обреновац“).

Новица Филиповац, члан Општинског већа, је истакао да општина Обреновац већ неколико година награђује најбоље студенте новчаним наградама, као и годишњим маркицама за превоз, и да је на тим конкурсима основни критеријум успех на студијама.

– Током ових пар година добили смо сугестије од наших суграђана и студената да постоје они који због материјалне ситуације нису у могућности да заврше факултет. Ми као одговорна општина ослушкујемо наше грађане и ово је мера за коју су они заслужни – казао је Филиповац.

Право на помоћ неће имати студенти који су добитници студентске награде Градске општине Обреновац за школску 2012/2013. годину.