У оквиру обележавања Међународног дана Рома, у новој згради Библиотеке ”Влада Аксентијевић”  у петак, 7. априла одржано је уметничко вече. Овом приликом, прочитани су и најбољи радови ученика основних школа са територије општине Обреновац који су узели учешће на литерарном конкурсу ”Роми-народ ватре и ветра”. Догађају су присуствовали представници Градске општине Обреновац.

У оквиру програма у библиотеци, приказани су култура и обичаји Рома, а ученици обреновачких основних школа, кроз песме и приче дочарали су вишевековну борбу за химну, заставу и бољи положај ромског народа.

–  Хтели смо да новим нараштајима објаснимо шта представља Међународни дан Рома, какав значај има одлука која је донета давне 1971. године у Лондону, када је ромска популација добила народност и када је донета одлука о химни и застави – рекао је председник Комисије за унапређење положаја Рома Милорад Јанковић.

Он је искористио прилику и подсетио на неке од пројеката које је спроводила Градска општина Обреновац и чијом реализацијом је положај Рома вишеструко побољшан.

– На месту нове зграде библиотеке налазила се рушевина која је била настањена Ромима, међутим Градска општина Обреновац је уз помоћ донатора изградила две зграде у које су усељени Роми који су некада живели у лошим животним условима. Исто тако, у месној заједници Бело Поље, у насељу Шљивице, изграђени су станови за Роме, а надам се да ћемо на исти начин и у будућности радити на побољшању услова ромске популације, када је у питању обезбеђивање услова становања, али и образовања и социјалне политике. Трудимо се да смањимо проценат младих који ступају у бракове прерано, али и да утичемо на већи проценат Рома у школама – навео је Јанковић.