Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић посетио је данас матуранте обреновачке гимназије, а тема разговора је била професионално опредељење, односно како одабрати право занимање.

Председник општине је на састанку са ученицима изнео статистичке податке о томе колико ће у наредних четири године ПД “ТЕНТ” и “ПРОТЕНТ” потраживати радника високе или више стручне спреме.

– Ово је први пут да се овако разговара са матурантима и сматрам да је дужност председника општине да са релевентним подацима изађе пред њих и каже им какви су трендови у потражњи за неким кадровима. Било да су у питању привредни субјекти као што је “ТЕНТ”, неке друге друштвене делатности или приватни сектор који се налази на територији наше општине. Ми данас на бироу имамо 47 економиста. Ја нисам желео овом приликом да креирам будућност младима, али је јако значајно да им саопштим која су занимања дефицитарна. Треба да знају да се машински, електро, саобраћајни инжењери запошљавају одмах и да на бироу нема дипломираних фармацеута, док рецимо лекара има једанаест – рекао је Чучковић.

Матурантима се поред председника општине обратила и Берта Љубоја Балинт, руководилац Националне службе за запошљавање, служба Обреновац. Она је том приликом изнела низ могућности које млади могу да искористе уколико не упишу жељени факултет или нису у могућности да плаћају школарину.

– Оно што могу да искористе и што им ја пропоручујем су курсеви пословног енглеског и рачунара, које организује Национална служба за запошљавање потпуно бесплатно. Годину треба да искористе и да се усавршавају. Мој им је савет да се обрате нама и ми ћемо их упутити како и на који начин да се пријаве на ове курсеве, а касније добијене сертификате могу унети у своју радну биографију – рекла је Берта Љубоја Балинт.  

Сваком од матураната биће достављени статистички подаци изнети на часу како би могли да изврше увид у тренутну ситуацију на тржишту рада и у складу с тим се определе за факултет који ће уписати.

{youtube}xrOIXcXL7-A{/youtube}