У оквиру пројекта Немачке развојне сарадње “Перспективе за младе у руралним срединама у Србији” који спроводи ГИЗ у партнерству са Министарством туризма и омладине, Канцеларија за младе Градске општине Обреновац у сарадњи са Фондацијом Ана и Владе Дивац, реализује програм Омладински фонд. У општини Обреновац овом приликом биће подржано 17 неформалних група младих, који ће своје пројекте реалзивати до краја априла текуће године.

Данас је у Природњачком дому, у Арборетуму, у оквиру подржаног пројекта ”Истражи, покажи, оснажи” одржано едукативно предавање о инсектима. Предавање је одржано у присуству ученика првог разреда основне школе, те је садржај прилагођен овој узрасној категорији. Данас су Арборетум посетили начелник Одељења за информисање и бригу о младима Борис Богдановски и директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине Светозар Андрић.

Циљ едукативне радионице био је пре свега подизање свети о природним богатсвима и еколошком наслеђу.

Андрић је нагласио, да ће деца имати прилику да науче нешто ново о инсектима и њиховој распрострањености на нашој територији.

– Трудимо се сваке године да одрадимо неке студије, које су везане за Арборетум, Јозића колибу и остала наша природна добра. Прошле године, радили смо студије на тему инсеката, па ћемо овом приликом да пренесемо сазнања до којих смо дошли – рекао је Андрић.

У склопу програма Омладински фонд, за реалзизацију најбољих програма ове године издвојена су средства у износу од 1.382,464 динара.

– Данас се реализује први пројекат од 17 подржаних, чија се реализација планира током априла. Поносни смо и срећни што имамо прилику да кроз сарадњу са Јавним предузећем за заштиту и унапређење животне средине укажемо на значај сарадње између институција. Такође, на овај начин показаћемо деци како се понаша у природи, имаће прилику да науче нешто ново о животној средини – рекао је Богдановски.

У наставку реализације пројекта ”Истражи, покажи, оснажи” биће организоване пешачке туре по месним заједницама Барич и Грабовац, као и обилазак Јозића колибе и излетишта Забран, а на самом крају идеја је да се организује изложба дечијих радова инспирисаним оним што су видели и научили у оквиру пројекта .

Програм Омладински фонд већ 11 година реализује се у Обреновцу и пример је добре праксе активног учешћа младих у доношењу одлука, кроз комисију за одабир пројектних идеја, док је са друге стране пример укључивања грађана у реализацију локалних мера Акционог плана за младе, кроз пројкете који се реализују и који су подржани на конкурсу.