Данас је у Обреновцу отворен новизграђен дијагностички центар, где ће пацијентима бити омогућено обављање специјалистичких прегледа. Догађају је присуствовao председник Градске општине Обреновац Милош Станојевић са сарадницима, градоначелник Београда Александар Шапић и министарка здравља Даница Грујичић.

Наиме, циљ је да се здравље становништва подигне на виши ниво, тако што ће се радити на превенцији различитих обољења, али и правовременом реаговању у случају настанка болести.

Здравствене услуге у новом дијагностичком центру биће бесплатне за грађане, а у новом објекту радиће 11 специјалистичких служби, док ће на специјалистичке прегледе, грађане Обреновца упућивати лекари опште праксе.

Станојевић је нагласио да је нови објекат спреман, да већ од наредне недеље прими прве пацијнте који од сада неће морати да иду на лекарске прегледе у Београд, као што је то био случај до данас.

– Здравство је један од најважнијих стубова друштва, а улагање у овакве пројекте значи улагање у будућност Обреновца и Србије – навео је Станојевић.

Новоотворени дијагностички центар располаже најсавременијом опремом која ће умногоме олакшати постављање дијагноза, лечење пацијената, али ће и скратити време чекања на специјалистичке прегледе у другим здравственим установама.

Шапић је овом приликом истакао значај примарне здравствене заштите.

–  Решење је у примарној здравственој заштити и покушају да се улагањима у домове здравља растерете болнице и клинички центри, тако што ће људи у свом крају, у својој општини имати што квалитетнију услугу и дијагностику. Захваљујући новом дијагностичком центру, болнице и клинички центри растеретиће се за десет до дванаест хиљада људи годишње, што је фантастична ствар – истакао је Шапић.

Он је закључио да је Обреновац постао један од примера добре праксе, у смислу приступачности здравствених услуга у месту становања грађана.

Грујичић је нагласила, да ће надлежно министарство наставити са активностима јачања примарне здравствене заштите, али и да ће се, како истиче, пронаћи начин да се лекарима и медицинским сестрама који раде даље од здравствених центара повећају зараде и да се на тај начин додатно мотивишу млади лекари који тек завршавају студије медицине, да одлазе у мања места.

Дијагностички центар Дома здравља ”Обреновац” је јединствен здравствени објекат у Београду, у чију изградњу и опремање је Градска општина Обреновац уложила више од две стотине милиона динара, а најмодернији скенер, рендген и ултразвучне апарате, којима раполаже овај здравствени објекат, донирали су Влада, ресорно министраство и Републички фонд за здравствено осигурање.

Град Београд је финансирао ИТ опрему и радну плочу за повезивање тих апарата са Клиничко-болничким центром ”Земун”, чији ће лекари вршити специјалистичке прегледе.