На Градском тргу у Обреновцу откривен је споменик носиоцима Карађорђеве звезде са мачевима који су живели у Обреновцу. Споменик је уз помоћ Градске општине Обреновац подигло Удружење потомака ратника 1912-1920 “Живојин Мишић”.

По речима председника удружења Драгана Лазића повод да се ода почаст ратницима балканских и Првог светског рата је жеља потомака да њихова имена заувек остану уписана на овом споменику и да никада не буду заборављена.

– 31. октобра Обреновац је ослобођен у Првом светском рату и ми смо желели да на данашњи дан одамо почаст овим људима који то несумњиво заслужују. То је у том времену било једно од највећих одликовања на свету и није га могао понети било ко, а наших 17 суграђана га је добило. Ми смо до сада пронашли ових 17 носилаца одликовања, али смо  оставили могућност дописа имена у случају да се још неко јави – рекао је Лазић.

Споменик не би био подигнут да није било донација грађана и фирми са подручја општине Обреновац. Сам споменик краси реплика Карађорђеве звезде са мачевима испод које су уписана имена свих носилаца.

{youtube}86U1mQ5F9NA{/youtube}