Градска општина Обреновац у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије наставља активности усмерене ка безбедности деце у саобраћају. У склопу реализације националног пројекта “Пажљивкова смотра”, председник Градске општине Обреновац Милош Станојевић, чланови Комисије за безбедност саобраћаја и представници Агенције за безбедност саобраћаја обишли су ОШ “Јован Јовановић Змај”. Своје знање у такмичењу, чији је циљ да деца кроз игру и дружење стекну знања која ће им помоћи да буду безбеднија у саобраћају, данас су показали ученици првог разреда.

Милош Станојевић, председник Градске општине Обреновац је на почетку упозорио на последице саобраћајних незгода.

– И поред тога што смо повећали број припадника саобраћајне полиције на кључним саобраћајним чвориштима, поред школа и раскрсница, поред тога што смо уградили успориваче саобраћаја на многим местима која су наши суграђани захтевали, ми и даље имамо саобраћајне незгоде, неке од њих и са фаталним исходима – рекао је Станојевић.

– Оно што бих хтео да кажем јесте да су одговорност и свест потребни како би се безбедност у саобраћају подигла на максимални ниво, свест како би сачували наше најмлађе. Апелујем на све учеснике у саобраћају, нарочито на возаче да успоре, на тај начин ћемо сачувати многе животе. Такође, апелујем и на државу да се казне повећају како би се бахати и безобзирни возачи санкционисали и како би на тај начин сачували све што можемо да сачувамо, како би наша деца била безбеднија на улицама и самим тим саобраћај био безбеднији на територији наше општине и наше државе – поручио је Станојевић.

Томислав Петровић из Агенције за безбедност саобраћаја је рекао да се и ово школске године реализује пројекат ”Пажљивкова смотра”.

– Број локалних самоуправа које учествују у овом пројекту је значајно већи него прошле године и преко 50.000 деце из Србије учествује кроз општинску, регионалну, а касније и кроз републичку смотру – изјавио је Петровић и детаљније објаснио циљ овог пројекта.

– Циљ овог пројекта је да се унапреди саобраћајно образовање и васпитање најмлађих, све у циљу да нам деца што мање буду изложена опасности у саобраћају – навео је Петровић и додао да ће за најмлађе бити организовано низ такмичења из области познавања саобраћајних правила и безбедности у саобраћају.