Представљање књиге „Непокретно културно наслеђе Палежа и Обреновца: речи, слике и прилике“ Иване Јаношевић одржано је вечерас у читаоници Библиотеке. Књига доноси резултате истраживања спроведеног у оквиру пројекта „Непокретно културно наслеђе Палежа и Обреновца: речи, слике и прилике“, подржаног од Министарства културе Републике Србије у протеклој години. Предмет истраживања су градски објекати Обреновца са статусом споменика културе: Чесни дом породице Михаиловић, Механа Узун Мирка Апостоловића, Црква Силаска Св. Духа, Млин „Сувобор“ и Соколски дом, а који својим значајем и репрезентативношћу чине вредно културно наслеђе у нашој средини.

Ивана Јаношевић, ауторка књиге је рекла да су у књизи приказани пет најрепрезентативнијих историјских објеката у Обреновцу.

Јаношевић је истакла да је сам процес писања и проналажења архивске грађе трајао током читаве прошле године.

– Када је у питању чесни дом породице Михаиловић пронађени подаци су пружили највише нових информација. Потврђени су подаци на основу архивске грађе да је он био власник куће, међутим када сам упоредила податке установила сам да ова кућа заправо није припадала њему, него палешком кмету Радивоју Стефановићу – рекла је Јаношевић.

– Основни циљ је био да се прикупи разноврсна архивска грађа о сваком од објеката на једном месту. Оно што је важно за ову причу је да брига о овим објектима мора бити константна – навела је Јаношевић.

Професор др Владимир Кривошејев, рецензент је похвалио ово дело као и сам рад и ентузијазам ауторке.