Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине Обреновац, у сарадњи са фирмом “Мол”, извршиће биолошки третман канализационе мреже у улицама Краља Петра I, Kраља Александра и Војводе Мишића. Циљ овог пројекта је да се спречи ширење непријатних мириса из канализационе мреже.

Према речима директора ЈП за заштиту и унапређење животне средине Срђана Драгићевића ЈП “Водовод и канализација” је активно радило на испирању канализационе мреже. Нажалост, и поред тога постоји проблем са непријатним мирисима.

– Ово је нека врста пилот пројекта којим желимо да проверимо технологију, а касније ако се покаже добро и применимо. Ми са овим третманом крећемо данас и ефекти би требало да буду видљиви за две недеље. Сам процес није компликован и препарат се пушта у мрежу у црпним станицама и упушта се у систем узводно од проблематичног подручја. После одређеног времена он почиње да делује и да самим тим елиминише штетне гасове и мирисе – објаснио је Драгићевић.

Из овог јавног предузећа најавили су пројекат за третирање фекалних јама на територији Барича и по завршетку тог пројекта ЈП за заштиту и унапређење животне средине обавиће презентацију и јавну расправу у којој ће моћи да учествују сви заинтересовани грађани.

Пилот пројекат биолошког третирања канализацине мреже траје до краја ове године и предузеће “Мол” га ради без накнаде.

{youtube}LxOAypS8Hwc{/youtube}