Данас је у Градској општини Обреновац одржана конференција за медије поводом одлуке да се од јануара 2013. године почне са спровођењем програма који ће финансирати Градска општина Обреновац, а који је намењен свим ученицима од првог до четвртог разреда основних школа у Обреновцу и који обухвата седмодневни одмор за време зимског, ускршњег и летњег распуста на планинама у Србији.

Градска општина Обреновац од 2005. године финансира и спроводи програм слања деце из Обреновца на неку од наших планина. На самом почетку спровођења овог програма тадашњи «Еко фонд» је децу слао на климатски опоравак. ЈП за заштиту и унапређење животне средине Обреновац од 2009. године овај програм реализује кроз еколошку едукацију и организовање еколошких кампова за предшколце и ученике четвртих разреда основних школа у Обреновцу.

Жеља општине Обреновац је да се овај програм прошири, па ће тако од јануара 2013. године Градска општина Обреновац почети са спровођењем програма који је намењен свим ученицима од првог до четвртог разреда основних школа у Обреновцу, а то је 3200 ученика. Програм у потпуности финансира Градска општина Обреновац и бесплатан је за ученике. 

Програм обухвата седмодневни одмор за време зимског, ускршњег и летњег распуста на планинама у Србији. Ученици ће бити смештени у одмаралиштима «Центра дечјих летовалишта Београд» у «Митровцу» на Тари, «Букуљи» код Аранђеловца, «Станишинцима» на Гочу или «Руднику» на Руднику.

Основни циљеви овог програма и овако организованог рада са децом су здравствена превенција, развијање еколошке свести и одговорног односа према животној средини. 

– Желим да апелујем на родитеље да не одустају од рекреативне наставе, јер ово што ми организујемо није замена за рекреативну, него је вид климатског опоравка – рекао је Мирослав Чучковић, председник ГО Обреновац. 

Иван Јегоровић, помоћник председника општине и председник Комисије за спорт, је рекао да деца од петог разреда до осамнаесте године од јануара 2013. године неће плаћати чланарину у спортским клубовима, него ће то чинити Градска општина Обреновац.

– За децу млађих разреда која се активно не баве спортом организујемо овај програм бесплатног одмора на некој од планина у Србији – рекао је Јегоровић. 

У школама се спроводи анкета у којој се родитељи изјашњавају у ком термину желе да им деца учествују у програму, а у складу са капацитетима којима располаже «Центар дечјих летовалишта Београд».

– Пре неки дан је одржан састанак са директорима оновних школа и том приликом смо одабрали и термине и локације на које ће ићи малишани од првог до четвртог разреда. Жеља нам је да сва деца оду пут Гоча, Таре, Букуље или Рудника – рекао је Новица Филиповац, члан Већа ГО Обреновац и председник Комисије за образовање. 

Програм укључује организован рад са децом, боравак на чистом ваздуху који укључује редовне шетње, организоване разне активности током дана, али и у вечерњим часовима.

– Са медицинског аспекта је веома корисно за децу да се дислоцирају са овог поднебља и удахну чист планински ваздух. Такође бих замолио родитеље да не одустају од рекреативне наставе, јер седам дана јесте довољно за неку врсту опоравка, али две недеље боравка на планини сигурно даје много боље резултате по здравље малишана – казао је др Ненад Бјелица, члан Већа ГО Обреновац. 

Прва група основаца из Обреновца ће отићи на зимовање 8. јануара 2013. године. 

{youtube}CdylQ45Ol4g{/youtube}