Након Јавног позива за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова и објављене листе крајњих корисника отпочела је уградња соларних панела на приватним објектима. Данас су представници Градске општине Обреновац обишли домаћинство Петровића из месне заједнице Барич, где је уграђено 15 соларних панела.

Председник Градске општине Обреновац Милош Станојевић навео је, да су до сада на 19 кућа на територији општине Обреновац уграђени соларни панели.

– До сада су 2 домаћинства прикључена на електро мрежу, а очекујемо да ће и осталих 17 домаћинстава у наредном периоду бити прикључено на електро мрежу. На овај начин подстаћи ћемо зелену производњу електричне енергије –рекао је Станојевић.

Он је подсетио, да је протекле године пуштена у рад и новоизграђена мрежа гасовода, што заједно све указује на то да се системски ради на улагању у очување животне средине.

– Позвао бих наше суграђане да прате конкурсе који ће у наредном периоду бити објављивани, те да искористе све могућности које им пружа Градска општина Обреновац – истакао је Станојевић.

Петровићи наглашавају,  да се сама уградња соларних панела одвијала по убрзаној процедури.

– Наша очекивања су да соларни панели покрију сопствену потрошњу, међутим током летњих месеци, када је већи број сунчаних дана, очекујемо да се енергија акумулира и троши током зимских месеци, те да на тај начин наши рачуни за утрошак електричне енергије буду мањи. Такође, соларни панели смањиће емисију штетних гасова, али и њихова дуготрајност чини их посебним – рекао је Петровић.