Радови на гасификацији општине Обреновац почели су почетком октобра. Радови се тренутно изводе у пет месних заједница, а то су Пироман, Орашац, Вукићевица, Љубинић и Трстеница. 

– Заједничко за све пројекте који се обећавају у предизборној кампањи је да људи мало у њих верују. Тако је било и са пројектом гасификације. Уговор је потписан крајем маја, пројекти су у међувремену урађени и почетком јесени се кренуло са првом фазом радова на гасификацији – рекао је Жељко Јоветић, председник Скупштине ГО Обреновац.  

Радове на постављању примарног вода изводи предузеће “ДМ Инвест” из Смедеревске Паланке.

– Радови се изводе на свим важним деоницама, тако да у будућности мрежа може лако да се разведе до сваке куће и сваког потрошача који буде био заинтересован за коришћење гаса као енергента – објаснио је Срђан Аранђеловић из “ДМ Инвест”-а. 

Радови се изводе на оним деловима територије где је то тренутно најједноставније, односно где су имовински односи решени. За десет дана урађено је око 35 километара мреже. Овим интензитетом радиће се докле то временски услови дозволе. 

– За две до три године би требало да буде завршена цела територија општине Обреновац, а уговор је потписан за 600 километара гасоводне мреже – рекао је Јоветић. 

Општину Обреновац пројекат гасификације неће коштати ништа. Наиме, он вреди 26 милиона евра и тиме је један од најважнијих инфраструктурних пројеката у Обреновцу. 

Драгослав Мршевић, помоћник председника ГО Обреновац, је истакао да су најважнији ефекти овог пројекта ти што ће свих 29 насељених места у општини Обреновац бити покривени гасоводном мрежом. 

– То значи да ће примарни вод гасовода проћи поред сваке куће, а за мештане ће то значити не само могућност прикључка на гас, већ и увећање вредности њихове комплетне имовине. Гас обезбеђује и прављење неких нових индустријских зона и могућности да се у селима пољопривредници баве неким пословима који су везани за употребу гаса – казао је Мршевић.

По завршетку гасификације мештани из свих месних заједница имаће разлог више да остану на селу, јер је циљ побољшати квалитет живота свих становника. 

{youtube}wnsIrlXjCF4{/youtube}