Канцеларија за младе општине Обреновац, заједно са Спортско-културним центром „Обреновац”, током зиме 2023. године у оквиру програма неформалног образовања реализује 5 бесплатних радионица под називом „Обреновац–град знања”. Циљ овог програма је да обезбеди квалитетно, интерактивно, занимљиво неформално образовање и ангажовано провођење слободног времена током зиме.

Заинтересовани се могу пријавити на неку од следећих радионица:

Радионица ”Декупаж”
Полазници ће имати прилику да савладају основне технике декупажа , али зависно од групе и комплексније радове , као и примесе других техника. Циљ је да се у полазницима пробуди што већа креативност и машта.
време: од 9. до 20. јануара, од 18:30 до 20:00 часова
ураст: деца и млади
место: Канцеларија за младе, приземље Спортско културног центра Обреновац
предавач: Ивана Ђуровић

Филмска радионица
Први део радионице анимације и монтаже представља технику “stop motion” – анимације која се бележи један по један кадар са физичким објектима који се померају између кадрова. Када брзо репродукујете низ слика, то ствара илузију кретања. Ако разумете како функционише 2Д нацртана анимација (рани Дизни), “stop motion” је сличан, осим што се користе физички објекти уместо цртежа. Други део је основни ниво нелинеарне монтаже кoja припада врсти релативно новог високотехнолошког процеса уређивања где монтажери могу приступити било ком кадру у дигиталном видео снимку како би додали, изменили или уклонили сегменте без враћања на сам почетак процеса. Окарактерисана је као техника „исеците и залепите“ која заиста може да иновира начин на који креатори видеа приступају савременој видеографији.
Филмска радионица обједињује важне процесе у савременом дигиталном свету анимације и монтаже.
Живимо у свету нових технологија које се стално појављују које изазивају област образовања, а истовремено представљају узбудљиве могућности. Стратешко коришћење нових образовних технологија може унапредити учење и подучавање. Међутим, да би биле ефикасне, нове образовне технологије морају бити подржане иновативним педагошким приступима који заузврат омогућавају сарадњу, комуникацију и мобилност. Такве образовне технологије у настајању укључују виртуелне светове, бежичну технологију и све већу употребу савремених уређаја и софтверских решења.
Напомена: За похађање радинице неопходан је мобилни телефон или таблет.
време: од 9. до 20. јануара, радним данима од 13 до 15 часова
ураст: деца од 8 до 14 година
место: Youth HUB Палеж, биоскоп Палеж, Милоша Обреновића 117

Радионица роботике
Радионица роботике ће бити заснована на Лего Роботици и несвакидашњим пројектима. Свака радионица подразумева програмирање, игру…
време:  од 12., 17. и 19. јануара, од 10 до 13 часова
узраст: деца и млади
место:  Youth HUB Палеж, биоскоп Палеж, МилошаОбреновића 117
предавач: ”Диги клинци”

 

Зумба фитнес
Током радионица полазници ће научити неколико кореографија модерног плеса и вежбаће Зумбу као посебан плесни програм.
време:  од 14. јануара до 12. фебруара суботом и недељом од 11 до 12 часова
узраст: деца и млади
место: Галерија Спортско културног центра
предавач: Јован Милосављевић

 

Радионица цртања и сликања
Радионица цртања и сликања -сликарство модернизма-
Програм радионице ” Сликарство модернизма” има примарни циљ да унапреди ликовни израз и образује учеснике.   Полазници би стицали знања о важности модернозма и развоја разних сликарске и цртачких технике, идеје сликарства модерне развиле су се у најразличитијим правцима. Што је и иницијална идеја радионице сликање и цртање по узору на значајна дела, али и индивидуални рад полазника и њихов личан напредак. Неки од најпознатијих светских и наших  уметника били су најплодоноснији управо тада. Експресија боје, облика, новонастала слобода у уметности испирисла је ствараоце попут Ван Гога, Манеа, Пикаса, Саве Шумановића да створе ремек дела.  Овакав тип радионице ће омогућити експериментисање са јарким, експресивним  бојама које су мање заступљене у ликовном раду. А управо у поменутом периоду  дозивљавају врхунац. Тако је акценат стављен на сликање и боју, тј. развијање стеченог и надограђивање постојећег сликарског знања, различитим техникама и ликовним вештинама, али и на цртеж.
време:  од 10. до 21. јануара уторком, четвртком и суботом од 17 до 19 часова
узраст: деца и млади
место:  Канцеларија за младе, приземље Спортско културног центра Обреновац
предавач: Ана Ранисављевић

 

Пријаве су до 5. јануара преко пријавног формулара, а све додатне информације се могу добити на мејл kzm.obrenovac@gmail.com или лично у Канцеларији за младе, приземље Спортско-културног центра „Обреновац”.

Све радионице су бесплатне и инклузивне, а један полазник може похађати више радионица. Намењене су деци и младима из Обреновца. Број полазника је ограничен. Предност ће имати полазници који се пре пријаве. Уколико вам је потребан неки вид подршке, молимо да то наведете у пријавном формулару.

Напомена: радионице на које се пријави мање од 10 полазника се неће одржавати.