Библиотека ”Влада Аксентијевић” још 1990. године установила је књижевну награду која се додељује за најбољу књигу у протеклој години или за целокупно стваралаштво, а ове године наградом ”Библиос” награђен је књижевник Миломир Краговић.

Песнику, романсијеру, писцу за децу и издавачу Миломиру Краговићу награда је додељена за целокупно стваралаштво.

Он је овом приликом нагласио, да награду ”Библиос” није очекивао, те га је позив директора библиотеке ”Влада Аксентијевић” изненадио.

– Награда је изузетно угледна. Када сам погледао, ко је све добијао ову награду у протеклих 10-ак година, закључио сам да је ова награда једна од ретких, која је задржала висок естетски ниво – истакао је Краговић.

Председник жирија Перо Зубац нагласио је да је Миломир Краговић једно од светлих имена савремене књижевности.

– Ради се о човеку који је Републику Србију задужио многим својим делима. То је писац који је успео да се оствари и у поезији и у прози, али и у поезији за децу, пубицистици. Написао је неколико сјајних романа, међу којима је и најпознатији ”Деца олује”. Као песник веома је цењен, модеран, а његов песнички језик је побегао од традиционалног једзика – рекао је Зубац.

Жири су, поред председника жирија Пере Зубца, чинили чланови књижевник Миладин Тошић, издавач Бојан Јанковић, песник Томислав Недић и директор библиотеке Вукашин Љуштина.

– Заиста нам је драго да смо успели да одржимо квалитет и континуитет у награђивању. Наиме, награду добијају само велики писци и у свету књижевних награда сигурно је да ”Библиос” заузима високо место и једна је од најпрестижнијих награда код нас. Поред плакете коју додељује библиотека ”Влада Аксентијевић”, ова награда састоји се и из финансијског дела, а заиста смо се посебно потрудили да лепо угостимо добитника награде – нагласио је директор библиотеке ”Влада Аксентијевић” Вукашин Љуштина.