У новој згради библиотеке одржана је промоција књиге ”Небеске хероине света”, ауторке Радмиле Тонковић. Професорка Тонковић је авијатичар, педагог и прва жена ваздухопловни новинар и уредник на Балкану у бројним часописима, а њена књига штампана је и на руском језику и проглашена је првом светском енциклопедијом о женама у ваздухопловству.

Ауторка је 10 година истраживала ваздухопловство, жене летаче из целог света, а путујући светом долазила је до прича о женама које су оставиле трага у својој професији.

– Заједничка карактеристика жена је љубав према небу, биле су жељне авантуре које су превазишле на земљи. Две жене су чак и браниле Србију, 1912. године у малим дрвеним, отвореним авионима, из којих се лако могло и испасти – навела је Тонковић.

Књига је забележила 2.000 биографија жена и 1.700 изузетних фотографија.

Директор Библиотеке ”Влада Аксентијевић” Вукашин Љуштина нагласио је, да је ауторка књиге ”Небеске хероине света”, пре свега несвакидашња личност, те је овом приликом похвалио њен успех да напише књигу коју ће представити најпре женама.

– Настојаћемо да програм библиотеке буде разноврстан, прво вече након отварања посвећено је женама, што са поносом истичемо – рекао је Љуштина.