На подручју месне заједнице Трстеница, пуштена је у рад новоизграђена водоводна мрежа. Након изградње мреже водовода на простору месних зајеница Бровић и Велико Поље, нова водоводна мрежа у дужини од 8,5 километара изграђена је и у Трстеници, коју су овом приликом посетили градоначелник Београда Александар Шапић и представници Градске општине Обреновац.

Председник Градске општине Обреновац Милош Станојевић нагласио је, да је циљ да у будућем периоду сва домаћинства сеоских месних заједница на подручју општине Обреновац добију могућност прикључка на градску водоводну мрежу.

– Очекују се радови на ширењу мреже водоснабдевања у менсим заједницама Дрен, Орашац, Љубинић, Вукићевица. За изградњу водоводне мреже у месној заједници Дрен, добили смо грађевинску дозволу, а у наредном периоду очекујемо и дозволу за градњу у месној заједници Орашац, а за месне заједнице Љубинић и Вукићевица у току је пројектовање водоводне мреже – рекао је Станојевић.

Он је овом прилико захвалио градоначелнику Београда који ће, како каже, пружити неопходну финансијску подршку за реализацију поменутих пројеката.

Шапић је приликом обиласка месне заједнице Трстеница нагласио да је фокус на изградњи водоводне мреже у општинама које су позициониране на ободима града и где постоји очигледан проблем водоснабдевања.

– Пројекат за изгадњу водоводне мреже ради се у селу Манић код Барајева, а у току је изградња водоводне мреже у Гроцкој, у насељима Заклопача и Винча. У општини Младеновац такође постоји проблем водоснабдевања и то је општина која има највећи проблем ове врсте – навео је Шапић.

Он је истакао значај изградње комуналне инфраструктуре за свакодневни живот грађана.

– Трудићемо се да обезбедимо елементарне услове за живот, као што су струја, вода и слично, које би требало да имају сва домаћинства без обзира у ком се делу Србије налазе – рекао је Шапић.

Међутим, у већини сеоских месних заједница велики проблем представљају нелегализовани објекти, који се не могу прикључити на водоводну мрежу.

– Да би домаћинство добило прикључак на водоводну мрежу обавезно је да објекат има грађевинску дозволу или да је легализован. Градоначелник је овом приликом поручио, да ће се на нивоу града решавати овај проблем, посебно за индивидуална домаћинства, која имају приватне потребе – навео је директор Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација” Бранко Матић.

Радове на изградњи водоводне мреже на простору месне заједнице Трстеница финансирала је Дирекција за изградњу Града Београда.