На конференцији за медије организованој данас у Градској општини Обреновац представљен је нови програм помоћи незапосленим лицима. Програм је намењен незапосленим женама преко 50 година старости и мушкарцима преко 55  година, као и лицима који до  испуњености једног од услова за остваривање права на пензију имају до 3 године.

Председник ГО Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да је идеја општине Обреновац да се издају ваучери за плаћене порезе и доприносе на минималну зараду у трајању од 12 месеци. На тај начин би општина Обреновац гарантовала послодавцима исплату обавеза које они имају према држави.

– Циљ је да се омогући људима којима је мало остало до пензије да достојно заврше свој радни век. Да би поједноставили ствари у пракси би то требало да изгледа овако: жена  од 52 године која је остала без посла у “Посавини” и којој је остало три године до пензије долази у општину Обреновац по ваучер и са тим ваучером одлази код послодавца. Ваучер је гаранција  да ће општина платити доприносе, јер та госпођа није сама и иза ње стоји Градска општина Обреновац – рекао је Чучковић.

Заменик председника општине Драгослав Мршевић је истакао да је овај пројекат само део онога што општина Обреновац има у плану да реализује.

– То никако не значи да одустајемо од тога да помажемо младима, они јесу наша примарна циљна група – казао је Мршевић. 

Начелница Одељења за буџет, финансије, привреду и друштвене делатности Јасмина Јеринић је истакла да ова помоћ Градске општине Обреновац не представља сметњу послодавцима да, прихватањем запосленог у овој старосној категорији, аплицирају било ком фонду за добијање кредита или субвенција на територији града Београда или Републике Србије.

Мирослав Чучковић је конференцију завршио очекивањем да ће мере које примењује општина Обреновац применити и друге општине и градови. 

– Оно што вам ја гарантујем је да ће наша борба против незапослености трајати из недеље у недељу и да ће са оваквим и сличним пројектима Обреновац диктирати развој  Београда и Србије – нагласио је Чучковић.

{youtube}iZjCo1q2wwA{/youtube}