Породиљe у Београду убудуће ће имати више времена да прикупе потребну документацију и  благовремено поднесу захтев Секретаријату за социјалну заштиту града Београда ради остваривања права за новчану надокнаду.

Наиме, Градско веће усвојило је нацрт Одлуке о измени одлуке о додатним облицима заштите трудница и породиља којим се продужава рок за подношење захтева за једнократно новчано давање незапосленим и запосленим породиљама са три на девет месеци.

– Показало се да је рок од три месеца кратак, те се тако изменом Одлуке утврђује рок од девет месеци од дана рођења детета. Измена одлуке иницирана је тиме што су поједини захтеви породиља одбијени јер су поднети након истека прописаног рока од три месеца од дана порођаја. Имали смо на уму и то да у прва три месеца још увек траје опоравак мајке и бебе, да младе мајке имају пуно обавеза, да доје децу  и негују их и да им прикупљање документације изискује додатни напор – изјавила је чланица Градског већа  Наташа Милошевић.

Како је навела, оваквом изменом запосленим и незапосленим породиљама које испуњавају прописане услове,  омогућено је довољно времена да прикупе потребну документацију и  благовремено поднесу захтев. Она је додала да град Београд наставља да, у складу са Законом о финансијској подршци породици са децом, прописивањем већег обима права утврђених овим законом, даје свој допринос побољшању материјалног положаја трудница и породиља. 

Ова Одлука ће се наћи пред одборницима на наредној седници Скупштине града, а званично ће ступити на снагу по објављивању у Службеном гласнику.  

Извор: Беоинфо