Запослени у Институту за примену науке у пољопривреди Београда одржали су предавање обреновачким пољопривредницима и овом приликом презентовали податке у вези са геномском селекцијом.  Пројекат који је спровео Институт за примену науке у пољопривреди иницирало је Министарство пољопривреде.

Мара Јојић из Института за примену науке у пољопривреди нагласила је да ће подаци истраживања у вези са геномском селекцијом бити представљени пољопривредницима, са циљем да се унапреди пољопривредна производња, односно сточарство.

Никола Поповић из Института за примену науке у пољопривреди објаснио је на који начин су извршене анализе.

– Са репа говеда узимане су длаке, које у паковане у коверте и послате у лабораторију у Шкотску. Анализе су биле брзо готове, а добијени су резултати производних способности грла. Након рођења телета, можемо потенцијално одредити , са сигурношћу од 70%, колика ће бити производња млека – навео је Поповић.

Он је истакао да је анализама утврђен низ репродуктивних, производних и генетских параметара.

– Најбитнији закључак, који произилази из добијених резултата је пре свега да произвођачи морају више пажње да посвете одабиру семена, односно квалитетом семена који користе на својим фармама – рекао је Поповић.

Представници Института  наглашавају, да је за успешан рад и добре резултате пољопривредне производње, важна комуникација пољопривредних произвођача и стручњака из области пољопривреде.

Из Канцеларије за пољопривреду општине Обреновац истичу да би сточни фонд на селима са подручја општине Обреновац био бољи, уколико би се радиле овакве анализе.

– Што се тиче општине Обреновац, говедрство је у малом паду, међутим они пољопривредници који се озбиљно баве говедарском производњом имају велики број грла на газдинствима. Наиме, од укупно регистрованих 3.000 газдинстава, око 500 газдинстава бави се овим видом производње – навела је Јелана Мушкиња из Канцеларије за пољопривреду општине Обреновац.

Она је искористила прилику и захвалила стручњацима са Института за примену науке у пољопривреди, што су изабрали општину Обреновац, као место где ће презентовати анализе које су спроведене, што ће пољопривредним произвођачима бити од значаја, јер ће остваривањем увида у анализе и резулзатте истих имати прилику да побољшају производњу у будућем периоду.