У обреновачком Арборетуму одржана је јавна показна вежба коју су организовали Градска општина Обреновац, Црвени крст, Дом здравља, ватрогасно – спасилачка јединица и полицијска станица Обреновац. Ученици обреновачких школа имали су прилику да присуствују симулацији саобраћајне незгоде и пожара и указивању прве помоћи повређенима.

Милош Станојевић, председник Градске општине Обреновац је на почетку истакао значај оваквих вежби и њихову улогу у едукацији о безбедности у саобраћају.

– Овакве манифестације служе да вам скренемо пажњу колико је битно да савесно учествујете у саобраћају и да савесно управљате возилима, како би сачували своје и друге животе. У претходном периоду имали смо могућност да смо младе возаче водили у Националну возачку академију како би кроз практичне примере прошли кроз кризне ситуације и на тај начин схватили какве све опасности вребају у саобраћају и да схвате да за један секунд могу да изгубе оно што највише вреди. Из тог разлога пажљиво пратите шта се дешава данас, пратите шта ради полиција, ватрогасци, волонтери Црвеног крста, припадници Хитне помоћи и на који начин они улажу све напоре како би спасили животе угрожених – поручио је Станојевић.

Славиша Лакићевић, начелник управе саобраћајне полиције је нагласио неопходност адекватног деловања приликом саобраћајних незгода.

– Дао бих податак да када би имали адекватно деловање након саобраћајне незгоде спасили би у просеку 50 живота. Министарство унутрашњих послова даје максималне напоре да успоставимо безбедно стање саобраћаја. Оно што у овом тренутку имамо је да нам је ово месец када имамо највише саобраћајних незгода са тешким последицама, зато апелујем на све учеснике у саобраћају, посебно младе да обрате пажњу, повећају опрезност и да поштују саобраћајне прописе – рекао је Лакићевић.

Бранко Стаматовић, директор Агенције за безбедност саобраћаја је напоменуо на који начин могу да се смање саобраћајне несреће.

– Скренуо бих пажњу свим учесницима у саобраћају да постакнемо коришћење одрживог транспорта, да постакнемо све да користе јавни превоз, бицикле, како би у некој мери избегли коришћење моторног саобраћаја. Првенствено због екологије, како би очували нашу планету, али и због здравља свих нас – казао је Стаматовић.

Иван Стојић, члан Већа Градске општине Обреновац је истакао спремност свих надлежних служби када се догоде саобраћајне незгоде.

– Оно што бих желео да нагласим у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја и свим учесницима овде је да смо показали да је Обреновац спреман да реагује на било какву незгоду у саобраћају. Драго ми је да су нам се придружили ученици, који ће у неком тренутку сами преузети улогу возача и на овој вежби су могли да виде шта се може догодити ако несавесно управљају возилом – рекао је Стојић и за следећу годину најавио сличну манифестацију.

Иван Сокић из Црвеног крста је изјавио да се са оваквим манифестацијама побољшава безбедносна култура ученика средњих школа.