Град Београд објавио је у петак јавни позив за доделу бесповратних финансијских средстава правним лицима која имају угоститељске објекте етно типа. Субвенције, у укупном износу од 2,5 милиона динара, додељиваће се се за покриће дела трошкова за опремање угоститељских објеката на територији града опремљених у етно стилу, у којима се пружају услуге смештаја, исхране и пића, и чији ентеријер, као и понуда јела и пића која се припремају и услужују, одговарају етно обележјима. 

– Субвенционисањем услужних објеката етно типа желимо да подстакнемо развој туризма са домаћим, националним обележјима као облик аутентичне понуде страним туристима. Такође, сматрамо да ћемо на овај начин помоћи развоју предузетништва на ободима града, где су овакви објекти најбројнији, чиме ћемо индиректно допринети и порасту запослености. Иако је Београд једна од препознатих европских туристичких метропола, са садржајима који су карактеристични за све светске градове, намера нам је да промовишемо и аутентичност и посебности Београда и Србије, како би гости из иностранства могли да упознају обичаје, културу и кулинарство наших људи – казао је Александар Милошевић, градски секретар за привреду. 

Привредни субјекти који испуњавају услове могу остварити право на доделу бесповратних финансијских средстава у висини до 85 одсто оправданих трошкова, с тим да максималан износ додељених средстава не може бити већи од 310.000 динара са ПДВ-ом. Корисник субвенције мора да обезбеди учешће од најмање 15 одсто оправданих трошкова. Предност у додели средстава ће имати привредни субјекти који се, уз остале тражене услове, налазе у аутентичном сеоском окружењу на територији града Београда. 

Све додатне информације могу се добити путем телефона 7157-384, 7157-381 и 7157-385 или мејла privreda@beograd.gov.rs. Рок за подношење пријава са пратећом документацијом је до 1. октобра.

Извор: Беоинфо